Големият пожар край Долна баня е загасен, екипи дежуряха 2 денонощия

Големият пожарът, който вилня в местността Марков алчак в близост до Есин дере край Долна баня, е загасен.

Сигнал за възникнал пожар в полето в местността Черниките е подаден около три часа в понеделник следобед. Излезлият силен вятър бързо пренася огъня към близката гора на Септемврийски рид на Ихтиманска Средна гора. Горят сухи треви и храсти, широколистна и иглолистна гора.

Благодарение на добрата съвместна работа и навременни действия на институциите стихията е овладяна. В мащабната акция се включват служители от общината, от държавното и общинско горско стопанство, около стотина доброволци, както и пожарникари от районните служби по пожарна безопасност и защита на населението от град Костенец, Самоков, Боровец, Ихтиман и Елин Пелин. С техника и хора помагат и частните фирми в града. Две денонощия екипи дежуряха на място, за да не се разрасне огънят на по-голяма територия. От общината им е своевременно осигурена храна и вода.

По информация на Борислав Попов – директор на общинското горско стопанство в Долна баня, общо са изгорели 600 дка широколистна и иглолистна гора. 540 дка е широколистната и 60 дка иглолистната гора. Пожарът е 170 дка върхов и 430 дка низов.

Пожарът е потушен около четири часа следобед в сряда, след което и заваля очакваният дъжд.

Подобен голям пожар имаше през 2012 година пак в този район, когато изгоряха около 1000 дка гора.

Любомир КУЗЕВ