Голмайсторът на „Пирин” (Благоевград) Даниел Младенов: Имаме шансове да победим всеки, дано само до финала за Купата не ни се пада „Лудогорец”, защото не виждам кой ще го спре

 

15-15-06-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b8%d0%bc%d0%b5

Един от най-добрите футболисти на „Пирин” (Благоевград) Даниел Младенов говори по всички теми, свързани със „зелените”, като не пропусна и тази за отбора, в който изкара най-силния период в кариерата си – „Левски”. Ето какво каза роденият в Кюстендил бързак:
– Дани, как върви подготовката на „Пирин”?

– Всичко е нормално. Натоварваме се предимно физически засега и етапът е труден за нас, футболистите.

– Свикнахте ли вече с Милен Радуканов и неговите изисквания?

– Все още не сме свикнали, твърде отскоро сме заедно. Работихме 6 месеца със Стефан Генов и бяхме свикнали е него, имахме успехи с него. Надявам се, че така ще продължи да бъде и ще побеждаваме и с Милен Радуканов. Сега всички футболисти много искаме да се докажем и пред него.

– Би ли откроил някакви разлики в подготовката, начина му работа и разбиранията му спрямо тези на Стефан Генов?

– Разлика, разбира се, има. Всеки треньор си има свои собствени виждания за футбола. Мисля, че при Милен Радуканов ще имаме по-друг стил на игра – с повече пасове и задържане на топката. Стефан Генов е опитен треньор, Милен Радуканов е по-млад и амбициозен.

– Какви ще са целите ви през пролетния дял на първенството?

– Със сигурност няма да се задоволим само със спасение от изпадането и с това да сме предпоследни или пред предпоследни. Надявам се да сме поне осми или девети в крайното класиране. Имаме сериозни шансове да продължим към полуфиналите за Купата. На четвъртфиналите ни се падна „Ботев”. Мисля, че те в никакъв случай не са непреодолим отбор. А и с тях ще играем на собствен терен. Така че ще хвърлим сили и за Купата. Както казах, новият ни треньор е амбициозен и не вярвам с лека ръка да се откажем от този турнир.

– Как оценяваш представянето на „Пирин” през есента?

– Аз мисля, че като се има предвид бюджетът ни, представянето беше добро. Особено на фона на миналия сезон по това време, когато отборът водеше борба с „Монтана” за предпоследното място. Основната ни задача за този беше да не треперим до последно за оцеляването си. Мисля, че за момента вървим добре. През пролетта ще сме по-обиграни. Основната ни задача вече ще бъде да бием всички вкъщи и да изпускаме доста по-малко точки на собствен терен.

– Как ще коментираш завръщането на терена на Иван Цветков и може ли той да помогне на отбора?

– Иван е много добър футболист. Вече е част от щаба и ще бъде играещ помощник-треньор. Доколкото разбрах, ще се стреми повече да помага от пейката, отколкото на терена, но когато се наложи да играе, съм сигурен, че със своя опит ще ни е от полза.

– Ти как оценяваш своето представяне през есента? Водещ голмайстор си на отбора със седем попадения…

– Да, така е. Вкарах седем гола в първенството и два за Купата. Дори аз самият не очаквах, че ще вкарам толкова, така че съм доволен от представянето си.

– Кога ти и съотборниците ти разбрахте за напускането на Стефан Генов в посока ЦСКА (София) и как ще го коментираш?

– Аз лично научих от медиите. Лошото беше, че стана в последния момент и не биваше да излизаме за първа тренировка без треньор. Не го виня Стефан Генов и не му се сърдя – такова решение е взел и това е. Може да се е чувствал и обиден на феновете.

– Ти как се чувстваш, скоро ставаш на 30? Какви са личните ти амбиции и смяташ ли, че можеш отново да заиграеш в чужбина?

– Чувствам се прекрасно. Усещам го, защото в различни периоди от кариерата си съм бил нагоре и надолу. Мисля, че есента беше от тези, в които съм бил в най-добра форма. Разбира се, че всеки футболист се надява винаги при възможност да играе отново в чужбина, така е и при мен. Но в момента не искам, чувствам се добре в „Пирин”. Имам договор за още 6 месеца, искам да го изпълня, а пък после не се знае – може да получа предложение за нов. Сега имах оферти от Албания (б.а. – Шкендербег Корча) и Казахстан (Акжайк). Аз не исках да си тръгвам, а и отборите не искаха да плащат трансферни суми.

– Разбра ли вече какво представлява новият формат на първенството и харесва ли ти?

– Да, в началото на сезона, когато плейофите бяха далеч, много не се стараех да го науча, но сега след 2-3 обяснения вече го разбрах и мисля, че е интересен.

– Според регламента най-силният отбор в долната осмица може да стигне до Европа, ако победи третия в горната шестица като гост в плейоф. „Пирин” е играл в Европа, може ли да стигне до нея и сега?

– Защо не? В България в момента нещата са такива, че в мачовете между отборите от предпоследното място до второто всеки може да бие всеки. Само „Лудогорец” е над всички.

– И тази година ли няма да има интрига за първото място?

– Много малко вероятно е да има. Не виждам кой ще спре „Лудогорец”. Като гледам „Левски” в какво състояние е, като виждам и останалите, и тази година няма да има промяна на върха.

– Как ти изглежда „Левски” в момента?

– Не са добре нещата, на хората не им харесва трансферната политика в последните години. През клуба минаха много играчи, които не заслужаваха да носят фланелката на отбора. Мисля, че за последно „Левски” беше наистина силен през сезон 2010/11, когато бяха последните хубави мачове и победи в Европа. Разберете ме правилно – въобще не го казвам, защото тогава аз бях в отбора. Просто тогава наистина имаше много добра игра, силни футболисти, а и в Европа доста отбори бяха победени на „Герена”.

– Би ли се върнал отново в „Левски”? 

– Аз мисля, че няма български футболист, който би отказал оферта на „Левски”. Да, сега ме подсещате, че преди време Георги Иванов, докато беше шеф в клуба, казваше, че само името вече не кара играчите да идват на „Герена” и за 1000 лева повече са готови да отидат другаде. Но това го казват играчи, които не са били в „Левски” и не знаят какво е „Левски”. Аз съм бил и знам. Пазя невероятни спомени от този клуб. Аз съм си левскар и за мен това е най-големият клуб в България. Пожелавам им успех.

– Защо, след като направи много силни мачове за „Левски” в Европа, кариерата ти след това тръгна надолу?

– Със сигурност и аз съм допринесъл за това, като съм взимал грешни решения. Отказвал съм оферти. А и е въпрос на шанс и късмет. В един момент бях близо до клуб от Втора бундеслига, но дали заради някакви мениджърски игри, или заради нещо друго нещата не се получиха. После отидох в „Черноморец”, където не ми потръгна.

– За финал кажи къде искаш да видиш „Пирин” в края на сезона?

– Пожелавам си да сме на 7-о или 8-о място и да играем финал за Купата. Аз вече играх един финал в този турнир през 2009-а и за съжаление загубихме, сега ми се иска да спечелим. Имаме шансове да победим всеки, дано само до финала не ни се пада „Лудогорец”. Сигурен съм, че и публиката ни ще приеме добре и като свой Милен Радуканов и той няма да има с нея проблемите, които имаше Стефан Генов – разликата ще е огромна. Мисля, че бъдещето на отбора е добро.