Голям празник е! Почитаме паметта на Света Варвара

Според поредицата от празници на света Варвара, свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември) има поверие, което гласи – “Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”

На 4 декември православната и католическа църква почитат света великомъченица Варвара.

Света Варвара е родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. Отличавала се с невероятна красота. Баща й я е затварил в кула – далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща й разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение.

В православието светицата се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт – които са нямали време да се покаят и причестят.

През 6 век мощите на света Варвара са пренесени в Константинопол. У нас празникът се е почитал сред народа с преплитане на езическите и християнските обичаи.

В някои райони на страната света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка, и хората я наричали “Баба Шарка”. Жените месели и раздавали за здраве “къпани” питки (омесеното тесто първо се вари, докато изплува на повърхността, а после се оформя на питка и изпича). Питките се намазват с мед за омилостивяване на светицата и “баба Шарка”.

Света Варвара се почитала в някои райони на страната като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

На този ден по седенките се гадаело коя девойка за кой момък ще се омъжи.

Според поредицата от празници на света Варвара, свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември) има поверие, което гласи – “Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща”.