Горанов: Избори до дупка, но не коалиционен “Франкенщайн”, не с БСП

25-03-02 владислав горанов

По-добре да се правят избори до дупка, отколкото безпринципни коалиции, които да раждат една слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт. Това каза пред медиите финансовият министър Владислав Горанов, който участва в конференция за Плана “Юнкер”.

“По принцип силно управление се формира около някаква ценностна система, която разграничава отделните партии. Ако всички станем еднакви, тогава веднага всички сме маскари”, коментира Горанов.

По повод анкетата, която ГЕРБ провежда сред членовете си с въпрос за бъдещо коалиционно управление и на въпрос за евентуална коалиция с БСП, той каза: “ГЕРБ и БСП са толкова различни, че за коалиция е трудно да се говори. Подобна коалиция би била оправдана само при изключително извънредни обстоятелства, засягащи сигурността на държавата”.

Финансовият министър допълни, че държавата в момента е в много добра кондиция от гледна точка на икономическо състояние и бизнес климат.

“В този смисъл подобни политически коалиции “Франкенщайн” нямат място. Не виждам политическа рационалност в тяхното съществуване. Ако коалиция се състави само и само да има някакво парламентарно мнозинство, то тогава идеологическата спойка на такава конструкция със сигурност няма да бъде полезна за хората. За самите партии може би, но за хората няма да бъде полезна”, коментира той.

“Няма как да се направи коалиция от 240 народни представители от всички възможни партии, която да застане зад някаква смислена цел”, каза Горанов и даде пример с данъчната система, за чието бъдеще ГЕРБ и БСП имат различни виждания.

“В този смисъл естествената позиция на център дясно партиите е да търсим комуникация и контакт с партии от семейството на ЕНП. Сегашната формула, с която малко повече от две години, според мен успешно, успявахме да водим държавата, има своята логика. За мен център – дясно партиите са тези, които могат да дадат добър модел на управление”, каза той.

Нека първите резултати бъдат вътрешнопартийна работа, каза той за анкетата.

На въпрос от коя партия ГЕРБ биха се разграничили, той заяви, че ДПС носи много тежък политически товар от участието в управлението и коалиция с тази партия не стои на дневен ред.

Освен идеология в управлението, има и технология, пътят към ада е постлан с добри намерения, коментира Горанов.

За предстоящите избори той посочи, че ще видим добри намерения в платформите, но посъветва избирателите да си припомнят кой лидер на партия с какво е допринесъл и с какво е известен през годините.

На въпрос за коалиция с БСП, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова каза: “Това не е тема на днешния ден”. Предвид очакваните в следващите дни снеговалежи, тя предупреди фирмите, че ги чакат солени глоби, ако не поддържат пътищата.

На въпрос дали сегашното правителство би помогнало на следващото да се справи с организацията около зимната поддръжка на пътищата, Горанов се пошегува: “Лично ще карам снегорин”.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/01/16/goranov-izbori-do-dupka-no-ne-koalicionen-frankenshtain.328903