Горанов призна, че допълнително събраното в хазната е малко

 

Нито лев от допълнителните приходи от събираемостта не може да бъде използван за преразпределяне, каза Горанов

Много малка част от бюджетния излишък, който в края на октомври е близо 2.4 млрд. лв., се дължи на увеличение на събираемостта на приходите.

Това призна финансовият министър Владислав Горанов. Той уточни, че те са едва около няколко стотин млн. лв., предимно от ДДС. Голяма част от излишъка се дължи на неизпълнени разходи, като повечето от тях са по европейски програми.

Горанов прогнозира, че голяма част от тези разходи ще бъдат изплатени до края на годината и бюджетът може да завърши на съвсем малък излишък.

Министърът отново напомни, че нито лев от допълнителните приходи от събираемостта не може да бъде използван за преразпределяне, а ще влязат в резерва и ще покриват дългове.

В същото време премиерът Бойко Борисов нееднократно е подчертавал, че събираемостта е голяма и държавата е събрала допълнително над 2 млрд. лв.

Във връзка с коледната добавка на пенсионерите Горанов каза, че такива сигурно ще има, но тепърва се мисли за формула, кои от тях ще получат пари. Със сигурност обаче не всички пенсионери ще имат добавки.

Горанов отново подчерта, че здравната система има основни проблеми и очаква от новото ръководство стандарт за здравеопазване.

Министър Петров беше доста напреднал в това отношение. Новият министър, който и да е той, трябва да поработим в тази посока, каза той.

По думите на Горанов трябва да се отговори на въпроса дали това е оптималният размер на здравната ни система. Ние сме държавата с най-много болници на глава от населението и това не е тайна за никого, изтъкна той.

Горанов ще настоява заседанията на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат излъчвани в интернет публично, “за да можете да уловите всеки един нюанс в отделните интереси, които се защитават там, тъй като това е един финансов фонд с милиарди в него”.

“Тайна ли е, че системата е неефективна, че се е разроила с огромен на брой договорни партньори на касата, че през някои аптеки, и за това има данни и в службите, се извършват кражби от касата”, коментира Горанов.

Аз съм оптимист, че следващият екип на министерството ще покаже бързо резултати в тази посока, каза още той.