Гордост за Благоевград! “Гарвин Магьосникът” спечели Икар 2021!

Истинска еуфория цари в Благоевград, а екипът на Общинския куклен театър не спира да приема поздравления и честитки.

Причината – “Гарвин Магьосникът” грабна Икар 2021 за най-добър куклен спектакъл!

Добрата новина долетя в късните часове на 11 май от сцената на Народния театър, където Съюзът на артистите в България връчи годишните си награди.

„Гарвин Магьосникът“ е една фантастична приказка за малки и големи, която ни пренася в магическия свят на Гората Лес и нейните обитатели.

“Тази постановка се роди от идеята за написване на текст, нов текст за театър, който известната писателка Яна Борисова създаде специално за нас”, разказа директорът на Общинския куклен театър Марина Кунгелова. По думите й “Икар” – ът е признание за изключителни силния екип.

Режисьор е Вежен Велчовски, музика – Милен Кокушаров, сценография – Кирил Наумов и Никола Тороманов, кукли и костюми – Юлиана Войкова-Найман, хореография – Аладин Алиибрахим.

В пиесата участват актьорите Атанас Димитров, Виктор Кападжиев, Иван Тодоров, Наталия Петкова, Александър Станковски, Йоана Рачева.

„Гарвин Магьосникът” се различава от всички други спектакли. Вземете прекрасната сценография, драматургия. Имаме жив драматург, имаме жив композитор. Ние всички вярваме, че този спектакъл заслужава да получава награди. За него ще се говори дълго време!“, заяви актьорът Иван Тодоров.

Ето кои са останалите носители на Икар 2021:

За водеща мъжка роля наградата получи Валери Йорданов за участието му в “Караконджул” в Народния театър, а за поддържаща мъжка роля – Александър Тонев в “Дон Кихот” на Пазарджишкия театър.

За водеща женска роля бе отличена Ирини Жамбонас в “Кой се бои от Вирджиния Улф” (театър “Зад Канала”), а за поддържаща женска роля – Радена Вълканова за “Капитал(на) грешка” в Народния театър.

Поля Йорданова получи Икар за дебют за Наташа в “Мечтата на Наташа” от Ярослава Пулинович, режисьор Ана Батева, постановка на Габровския драматичен театър.

Икар за режисура получи Диана Добрева за “Синът” в Народния театър.

Икар за сценография получиха Мира Каланова и Марина Райчинова за “Закуска в Тифани” в Пловдивския театър.

За авторска музика бе награден Христо Намлиев за “Портокалова кожа” (театър “Възраждане”).

Наградата Икар за драматургичен текст и за най-добър спектакъл е за “Боклук” от Елена Телбис в “Театър 199”.

За критически текст бе отличена Румяна Николова за “Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година” (изд. “П. Венедиков”, 2020).

За постижение в кукленото изкуство бе награден Петър Пашов за режисурата на “Пиано на луната” (“Ателие 313”). Иван Теофилов получи награда за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

Гилдията на атракционните и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство отличи Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката.

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства награди Марион Дърова за Wo Man (ДНК, НДК).

За дублаж при жените бе отличена Гергана Стоянова за Елиза и Мария във “Влад”, а при мъжете – Любомир Младенов за Клод Трепани в “Дървосекачи”.

Награда Икар за цирково изкуство се присъди на Джулио Малеволти – за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика, а награда “Икар 2021 – за чест и достойнство” – на Любомир Бъчваров.

Михаил Белчев получи награда за изключителен принос към музиката.

Награда Икар за изключителен принос към българския театър бе отредена за Татяна Лолова (посмъртно).