Гордост! Ликовете на Левски и Ботев светнаха от фасада на къща в Боснек

Авторът Димитър Йотов: Този проект е специален, приех го като лична мисия за опазването на българската история

Огромни портрети на Васил Левски и Христо Ботев са изрисувани върху фасадата на къща за гости в село Боснек, Пернишко, от изключително талантливия художник Димитър Йотов. Младият творец чрез уникалната си техника пресъздава образите на легендарните българи върху две външни стени на пристройка с големина 4,5 на 1,8 м. Това се случва само за 4 дни, при температури от над 30 градуса.

Портретите на Левски и Ботев са истинско събитие за малкото селце, разположено на 930 м надморска височина в югозападната част на планината Витоша.

„Още с получаването на запитването за този стенопис приех присърце идеята да пресъздам тези две велики български личности. Почувствах го като лична мисия за съхраняването на българската история. С радост се захванах с реализирането на проекта и се почувствах горд, че именно аз ще имам тази възможност – чрез творчеството си да оставя отпечатък във времето“, разказва за „Вяра” Димитър Йотов.

Когато художникът започнал да рисува портретите, всички в Боснек били впечатлени от творческия размах. “Сякаш Левски и Ботев оживяваха пред очите ни, буквално за минути“, споделят местните жители. Удивително изглеждало самото сливане на традиционни стенописни техники с нестандартни и модерни похвати.
„За мен образите на Васил Левски и Христо Ботев символизират народна памет, родолюбие, гордост, борба и самоотверженост. Велики българи, които всеки един от нас трябва да носи в сърцето си и така да почетем техните дела“, категоричен е Димитър.

Снимки: Личен архив на Димитър Йотов

Това е първият му проект, който отразява българската история. „Надявам се лично за мен да съм поставил началото на поредица от исторически стенописи. Вярвам, че с този проект ще провокирам повече хора да прегърнат идеята за почитане и пресъздаване на български образи и символи чрез съвременен арт облик“, посочва творецът, който живее и работи в София. Всеки от неговите проекти е индивидуален, според предпочитанията на клиента, като най-често пресъздава пейзажи и символи на различни неща. „Например изключително съм горд с изрисуването на втория етаж на хижа „Мазалат“, намираща се в Стара планина, където посетителите й могат да видят нарисувани стените със символи на Балкана и характерни за областта животни“, казва Йотов. Като художник за него е особено важно да пресъздаде чрез творбите си красота, емоция и да остави отпечатък във времето. Изкуството винаги е било неразделна част от него, още от дете.

„Рисуването на стенописи като този са едни от любимите ми проекти, със същата страст рисувам и картини върху платно, но все повече и дигиталното изкуство присъства в работата ми. Любовта ми към природата и планините ме подтикна да създам и своя линия дизайни за тениски и полезни приспособления за приключенци“, допълва още Димитър Йотов, който публикува информация за всеки нов проект на страницата си във фейсбук D-Iotov Art.

Светлана ВИДИНСКА