Гордост! Русалиите от Петрич направиха фурор и грабнаха златото в Копривщица

С най-престижното отличие – златен медал, награда на публиката и журито се завърна в Петрич танцовата група за автентичен фолклор „Русалии“ от 12-ия национален събор за народно творчество в Копривщица. Съборът се проведе под патронажа на президента Румен Радев, хиляди самодейци от цялата страна взеха участие в събитието. Освен български участници, имаше състави от САЩ, Нидерландия, Белгия и други страни.

 

 

 

 

Петричките русалии се превърнаха в център на внимание още със самото си излизане на сцената, а след „златното“ им изпълнение десетки зрители на събора пожелаха да се снимат и да се хванат на хорото с тях.

За разлика от кукерите и други еманации като сурвакари, джамали и пр., русалиите не са отхвърлени от ортодоксалната църква. По време на русалийските празници, по време на “поганните (мръсните) дни”, 12 дни от Коледа до Богоявление, те са изпращани и посрещани от свещеник в църквата, като при излизане от черквата на Богоявление се извършва повторното им кръщение. Русалиите събират средства за нови черкви, училища и за други обществени дейности.

Русалийската дружина се състои обикновено от 20 до 30 неженени момци, които с танците си гонят злите духове, болести, магии и демони. Обикновено по време на русалийския обичай юношата израства, става мъж, готви се за комита и войвода, разказват пазителите на ценностите в Петрич.

Снимки: Didi D Photography