Горските от Югозапада с медали от европейско по ски бягане и стрелба

15-годишната Никол Кленовска от Банско завоюва две златни отличия

 

„Югозападно държавно предприятие“ ДП взе участие в 53-тото издание, което се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина. Над 800 горски от 21 държави от цяла Европа се събраха на пистите за биатлон в Олимпийски център Игман – Велико поле, за да премерят уменията си по стрелба и ски бягане, както и да обменят опит и мнение по важни проблеми, свързани с управлението на горите. Организаторите на събитието бяха подготвили дискусионни панели за актуалните проблеми и европейското бъдеще на горския сектор,  посещение на горски разсадник и представяне на горите в Босна и Херцеговина, както и за предизвикателства пред организацията EFNS.

Отборът на ЮЗДП ДП беше единственият участник от България, но достойно представи лесовъдската колегия. 15-годишната Никол Кленовска, ученичка от Професионалната лесотехническа гимназия в Банско, спечели два златни медала – по един в класически и един в свободен стил. Тя беше част и от щафетния отбор, който е смесен от мъже и жени, поради малкия състав на отбора, но се състезаваше в категория „Мъже“.

Отборът на ЮЗДП ДП спечели и два бронзови медала от първия ден, когато се състезаваха в свободен стил, както и две четвърти места   в класически стил. Студентът от Лесотехническия университет Деян Разложки от Самоков спечели бронз в категория „Мъже от 19 до 31 г.“ свободен стил и четвърто място в класически стил. Нина Кленовска от Банско спечели бронз в категория „Жени от 41 до 50 години“ свободен стил и четвърто място в класически стил. Достойно се представи и директорът на ТП ДГС Добринище – Янко Илчов, който въпреки че не е професионален състезател, завоюва 14-о място в оспорвана надпревара категория „Мъже 31-40 г.“ свободен стил и 12-о място в класически стил. Бойчо Палакарски от ТП ДГС Сливница се състезава в най-многобройната категория „Мъже от 61-70 г.“, в която над 100 горски преминаха 10-километровото трасе, плюс стрелба.