Горски преби жестоко дупничанин, хванат с крадени дърва в Дупница

  • Бракониерът е в болница, отнесъл побоя, защото не дал личната си карта за съставяне на акт за нарушението

Кражба на дърва от гората на държавното лесничейство в Дупница завърши с побой и арест в Дупница. Задържан е 38-годишният Красимир Сулев – горски стражар в ТП „Държавно горско стопанство Дупница”. Битият е Костадин Станчев, на 51 г., когото Сулев и негов колега спипали с незаконната дървесина. „38-годишен дупничанин е задържан на 6 януари с полицейска заповед за нанесен побой на свой познат. Сигналът за инцидента е постъпил в полицията в Дупница в 17,10 ч. 51-годишният е настанен в дупнишка болница с наранявания в областта на главата. Без опасност за живота е. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Дупница. Уведомен е дежурен прокурор”, гласи прессъобщението на Областната дирекция на МВР-Кюстендил. Прокуратурата е връчила в четвъртък мярка задържане под стража за 72 часа. Престъплението е безспорно доказано. Разпитани са участниците в произшествието и свидетели на побоя. Има данни, че Костадин Станчев пръв е посегнал на Сулев, което обаче не оправдава извършеното деяние. И двамата са бивши кикбоксьори, познават се много добре като даже са тренирали в една зала.

Красимир Сулев

Жестокият побой е заснет от съсед на Станчев, който го е придружавал по време на незаконния добив на дървесината. С въпроси за инцидента се обърнахме към директора на ТП „Държавно горско стопанство Дупница” инж. Пламен Поюков.  Шефът на лесничейството обясни, че на 29 декември, в района на Бели път, край село Бистрица Красимир Сулев и негов колега са установили нарушители – Костадин Станчев и негов съсед. Двамата превозвали незаконно добити дърва. Станчев е шофирал натоварен с дърва джип „Исузу” с бургаска регистрация, а комшията го е придружавал. При установяването на бракониерите двамата горски служители съставят констативен протокол, а джипът е предаден за отговорно пазене в двора на горското в Дупница. Съставени са и актове на нарушителите. При поискване на данните единият от тях предоставил личната си карта, но Костадин Станчев отказал. Горският Красимир Сулев обаче решил да поиска данните отново и отишъл в дома на Станчев. Така се стигнало до разправата.

Пламен Поюков

„На 6 януари Красимир Сулев отива на улицата, където живее Костадин Станчев, за да иска отново личната му карта за данните, необходими във връзка с установеното нарушение и конфискацията на джипа. Там вече става скандал и последва побой, на който е направено видео от съседа. Клипът е направен от другия нарушител”, обясни Пламен Поюков. Шефът на лесничейството не крие, че Сулев е посегнал на Костадин Станчев, не го и оправдава за побоя. Отбелязва обаче, че досега горският е изпълнявал съвестно задълженията си. Освен това разкри, че Костадин Станчев е залавян и преди това да нарушава Закона за горите.

„Красимир Сулев е горски стражар в лесничейството от 1 година. Назначен е през декември 2019 г. Откакто е в системата, няма нарушения. Имаме установени 5 превозни средства, натоварени с дърва от незаконна сеч. 3 от тези 5 автомобила са установени от Сулев. Не мисля, че горският е искал подкуп, както твърдят някои. Той няма за какво да иска подкуп – джипът е в горското, има и свидетел на нарушението, то не е прикрито, за да се иска подкуп евентуално да не излезе наяве”, посочи Пламен Поюков. За бития директорът каза: „Станчев е задържан за установено нарушение през 2017 г. Тогава е конфискуван автомобил, шофиран от него, който също е бил на друг собственик. Колата е върната именно защото е на друг. Когато автомобилът не е на нарушителя, е по-лесно да се върне. Затова се използва чужда кола. Въпреки всичко през януари 2018 г. Станчев отново е задържан със същия автомобил. Сега това е третото му нарушение”.

В отговор на наш въпрос ще понесе ли Красимир Сулев наказание заради посегателството, директорът каза: „Факт е, че Сулев е нападнал нарушителя. Сутринта неговият баща ми се обади и обясни, че след инцидента по шията на Сулев са останали следи от душене. Той е бил на скенер в болницата. Всичко това е от компетенцията на експерти. Ние ще изчакаме да приключи досъдебното производство и тогава ще решим какви ще бъдат следващите ни действия”.

„Покрай празниците нарушителите в гората се увеличават. Те си мислят, че заради празниците контролът е занижен и могат да използват момента. Случаят доказва, че това не е така”, коментираха още от горското.