Гости от 3 държави разпънаха “Балканска черга” в Шишковци, хапнаха баници и качамак

Фестивалът е изпъстрен с богата фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации

 

Десетото издание на Международния фестивал “Балканска черга” започна в кюстендилското село Шишковци. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите събира за три дни гости и участници от три съседни държави – Република Северна Македония, Сърбия и България.

По повод 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, живял в селото повече от 30 години, гостите на празника се посрещат от 140-метрова черга, разпъната на входа на селото, при училището и черквата. За поредна година фестивалът е изпъстрен с богата фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации, изненади за малки и големи.

В дните на фестивала са включени и изложения на зелници, баници и погачи, ще има и конкурс. Направиха се демонстрации за приготвянето на различни печива и качамак. В програмата са включени и спортни състезания.

“Нарекли сме фестивала “Балканска черга”, защото когато съберем различни черги от Балканите, виждаме, че разлика няма. И чергата, и Балканите имат много граници, които са прекроявани и разкроявани. Ние тук се обединяваме на обща черга – искаме да я зашием, да бъдем без граници. Да седнем на една обща трапеза, на обща черга и да покажем колоритните си занаяти, защото Европа е това – събирателно на традиции и колорит”, каза един от организаторите на фестивала и председател на сдружение “Роден край” Борислав Крумов.