Готвят закони за безвредни храни и напитки

hrani-1

Водят се преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на съдържанието на сол и трансмазнини

Предвижда се подготвяне на проектозакон за въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Галин Каменов, който представи състоянието на сектора “Обществено здраве”, проблемите в него и потенциалните им решения, съобщи БТА.

Сред целите, които биха подобрили здравните показатели на населението, са и преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на съдържанието на сол, както и проектозакон за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни.

Нивото на раждаемост в България е едно от най-ниските – 9 на хиляда, а на смъртността – 15.3 на 100 хиляди души население спрямо 9.8 в Европа, посочи Каменов.

Водещата причина за смъртност в страната ни – при 65.4 процента, са сърдечно-съдовите заболявания, което е значително по-висок показател в сравнение със страните от ЕС. Детската смъртност в страната ни намалява през последните 10 години – 6.8 на хиляда, но е два пъти по-висока в сравнение с европейските показатели.

По данни на национално проучване на факторите на риска за здравето от 2014 год. всеки трети възрастен българин пуши, като половината от тях са пропушили на 16-20-годишна възраст. Съществуващото законодателство за контрол на забраната за тютюнопушене не е ефективно. Всеки четвърти употребява редовно алкохол, сочи още проучването, като началната възраст за алкохолна консумация е 13 години. Над 70 на сто от населението е с недостатъчна физическа активност. Участниците в проучването посочват високи стойности на консумация на сол, мазнини, свободни захари.