Банско вече и с лаборатория за PCR тестове

Вече е напълно готова новата медицинска лаборатория в Банско, в която ще се правят PCR тестове за Ковид-19. Създаването й беше анонсирано още през м. октомври миналата година като една от мерките на концесионера на ски зоната и община Банско за гарантиране на зимния туристически сезон.

В присъствието на премиера Бойко Борисов и здравния министър Костадин Ангелов преди 10-ина дни кметът на община Банско Иван Кадев съобщи, че вече са налични 2000 броя антигенни тестове, с които да заработи новата лаборатория. Нейното създаване е свързано със стартовете за Световната купа по ски за мъже и Световното първенство по ски за младежи. Въпреки че основната цел е да обслужи спортните събития, тя ще продължи да работи и след това, като в нея още отсега ще могат да си правят изследвания и жителите, и гостите на града.

Филиалът в Банско е на реномирана лаборатория, която от три месеца е референтна за тестове за Ковид-19. Помещава се в сграда на кръговото кръстовище на ул. ”Цар Симеон” и „Иконом Чучулайн”. Засега с наличното оборудване ще се извършват изследвания за вирусни инфекции, но в бъдеще ще бъде възможно да се правят и други лабораторни медицински изследвания. С новата придобивка ще се подобри обслужването на жителите и гостите на Банско, на които ще бъде спестено разкарването до Разлог или Благоевград. Сертифицираната лаборатория ще бъде от полза и за чуждестранните туристи, които трябва да представят документ с резултат от тест при завръщането им в техните страни. По време на световните състезания на състезателите и техните екипи ще бъдат правени контролни изследвания, като пробите ще бъдат вземани от лаборантите на място в хотелите, където са настанени. Ръководител на екипа, който ще обслужва лабораторията, е д-р Галина Цонева – лекар с дългогодишна практика в Германия и у нас. Вирусолог ще бъде д-р Валентина Ковальова.