Гоце Делчев се вдига на бунт за отваряне на КПП “Илинден”

Организиран протест за отваряне на КПП “Илинден” ще се състои в град Гоце Делчев на 23 юни. От 18,00 часа жители на региона и представители на бизнеса ще протестират срещу продължителното затваряне на граничния пункт, което води до сериозни затруднения при пътуването на хора и осъществяването на различни дейности. Липсата на отговор от страна на гръцката държава кога ще бъде отворен пунктът за движение на леки автомобили и автобуси също води до сериозно недоволство.  Протестът ще се проведе при кръговото кръстовище до митницата в град Гоце Делчев.

Припомняме, в края на миналата седмица се проведе работна среща между представители на регион Източна Македония и Тракия и Областна администрация-Благоевград, по повод отварянето на Гранично контролно-пропускателен пункт „Илинден-Ексохи” за преминаване на леки автомобили и пътници.
Областният управител на Драма Георгиос Пападопулос, който бе домакин на срещата, обясни тогава, че желанието на всички заинтересовани страни е ГКПП „Илинден-Ексохи” да бъде отворен, като за него се приложат всички санитарни изисквания, които важат за останалите пунктове между България и Гърция, които в момента са отворени. „Много е важно това, че на 11 юли ще бъдат проведени парламентарни избори в България и в Северна Гърция ще бъдат разкрити 11 изборни секции. Това само по себе си добре показва голямата численост на българските граждани, които се намират в момента и през целия летен сезон на територията на Гърция“, каза още Пападопулос.
Областният управител на Благоевград Николай Шушков обясни, че проблемът е изключително важен и касае населението и от двете страни на границата. Шушков допълни, че затваряне на пункта е донесло щети на бизнеса и туризма и от двете страни на границата, затова е необходимо бързото решаване на въпроса.