Грижи за градината през април и май

Пролетта настъпва, независимо от това, че само преди дни валя сняг и още не можем да хвърлим зимните дрехи. Времето постепенно се затопля. Започва активен растеж за повечето растения, а с това и по-интензивните грижи за градината. Основните дейности през април са поливане, косене, торене, резитби, засаждане. Може да се направят и профилактични пръскания със защитни препарати. Опитните градинари отлично знаят какво може да се засади в градината през месеците април и май. Начинаещите обаче не могат да запретнат ръкави, без да са се информирали. В днешно време е лесно – в интернет изобилства от информация кога и как се обработва почвата,

кога, какво и как се засажда, с какво се торят растенията и т.н., и т.н., та чак до прибирането на реколтата. За да сме полезни на читателите, интересуващи се от темата, се опитахме да синтезираме съветите на специалисти и хора с дългогодишен опит в градинарството.

Ето какво научихме:

Зеленчукова градина

 

Едни от културите, които се сеят през април, са репички, грах, краставици, тиквички, тиква, червено цвекло, магданоз, джоджен, копър.

Репичките се засаждат на дълбочина от един сантиметър. След като ги засадите, трябва да прекопавате редовно почвата, тъй като обичат да им е рохкаво. Редовното им поливане също е от огромна важност. В противен случай ще получите не само леко люти, а и нагарчащи на вкус репички.

Реколтата от грах ще е добра, стига да осигурите на тази култура достатъчно слънце и въздух. Засадете семената директно в лехите, като леко ги притискате надолу.

Повечето сортове грах растат доста нависоко. Поради тази причина е добре да разполагате с колове, по които да се увие или пък да изплетете някаква мрежа, по която да пълзи.

Краставиците са топлолюбива зеленчукова култура. Затова се сеят по-късно, най-рано през втората половина на април. Засяването може да се направи директно в лехата или чрез производство на разсад. При сеитба в градината, най-важното условие е да се съобразите с времето през периода. Преди да засеете семената, поставете ги за едно денонощие във вода. Предварително полейте мястото, където ще сеете. Наторете с добре разложен оборски тор или компост. С част от него може да покриете почвата след сеитбата. Направете редове или гнезда, в зависимост от това как ще отглеждате растенията. При засяване в редове разстоянието между тях е 90-100 см, а семената се засяват на 3-4 см едно от друго. След прореждането растенията се оставят на 25-30 см едно от друго. При гнезда разстоянието между тях е 40-60 см. Във всяко гнездо се засяват 5-6 семена в средата на гнездото, което се покрива с 2-3 см почва. По-късно се прореждат и се оставят 2-3 растения в гнездо. Пряката слънчева светлина не се отразява добре на краставиците. За предпочитане е да се поливат с хладка вода.

Тиквички – засяват се като краставиците, но на по-голямо разстояние между растенията и редовете. Трябва да се има предвид, че разсадът предпочита топло място. Ако му го осигурите, семената ще покълнат до няколко дни.

Тиква – преди да засадите разсада в лехите, трябва да обогатите почвата с компост. Освен това се нуждае и от мрежа за укрепване. Семената могат да се засадят и директно в гнезда – по 2-3 броя, като и те, и почвата се обработват както при краставиците. Разликата е, че разстоянието между растенията и редовете е по-голямо.

Червеното цвекло – добре е преди засаждането почвата да се обогати със стар оборски тор, спомагащ за лесното покълване. Семената се садят в редове на разстояние 25-30 см един от друг, с дълбочина 20-30 мм и на разстояние 30-40 см едно от друго. За добра кълняемост е добре семената да се накиснат във вода за 24 часа. Когато растенията оформят 3-4 листа и станат около 2 см високи, на разстояние 10-12 см е добре да ги разредите. Трябва да се внимава и за плевели и птици – срещу вторите може да се ползват предпазни мрежи.

За магданоза почвата трябва да бъде нормална или слабо киселинна и да има свободна структура. За засаждане може да се  избере слънчево място или такова с частична сянка. Той може да бъде засаден заедно с други градински култури като зеле, лук, краставици, домати, картофи, както и други подправки, без това да оказва негативно влияние. Размножава се със семена. В началото на пълната зрялост през втората година семената се събират, за да бъдат разсадени наново. Той е сред най-лесните за отглеждане градински подправки, като единственото, от което се нуждае, е периодично поливане (препоръчително е вечер), за да бъдат листата му свежи.

Джоджен можете да засадите не само в леха, а и в саксия у дома. Ще расте най-добре, ако подберете сухо, топло и защитено от вятъра място. Тогава ще отгледате подправката най-лесно. Подправката се нуждае от големи количества вода и не би било добре да я преполивате.

Копърът има нужда от полусенчесто и доста влажно място. Ако го засадите навън, трябва да го предпазите от климатичните влияния, тъй като стръкчетата са много крехки.

В края на април може да се засади още грах, а при по-топло време – и зеле, и карфиол.

 

Цветна градина

 

Времето е подходящо за засаждане на едногодишни цветя, като предварително сме подготвили почвата за това. Смесват се тор за луковични цветя и мъх и се добавят към пръстта. Може да засеете семената на астра (богородичка), латинка, невен, гладиоли, далия. Многогодишните цветя – хризантема, маргаритка, може да се разделят.

Храсти и дървета

В началото на месеца може да засадите храсти и дръвчета, които желаете да имате в двора си. Направете резитба на вечнозелените видове. Подхранете широколистните и иглолистни видове с тор, богат на азот. Рододендрона подхранете с торове за цъфтящи растения. Роите също трябва да се наторят, съветват агрономите.  В началото на април проверете клематиса за следи от измръзване. Ако откриете повредени клонки, ги изрежете. Здравите леторасти се връзват за опорна решетка.

Тревни площи

След поне едно окосяване подхранете тревата с подходящ тор, който ще я направи свежа и здрава. Време е да започнете да косите всяка седмица. Не забравяйте и аерирането, което ще даде възможност на кислорода и водата да проникнат по-дълбоко в почвата. Ако в тревния килим са се образували дупки, може да засадите нови семена трева, за да ги запълните. Дните след валеж са подходящи за борба с плевелите.

Плодова градина

Ако ще засаждате нови плодни дръвчета, важно е това да стане колкото се може по-рано във времето. В началото на април трябва да се направи резитба на овощните дръвчета и лозите. Ако през март не сте засадили малините, може да го направите сега. Също може да засеете и къпини. След като времето се затопли трайно, открийте ягодите и поддържайте почвата им влажна. През април всички дръвчета трябва да бъдат наторени. Необходимо е да се проведе профилактика на овощните дръвчета срещу болести и вредители.

Стайни и балконски цветя

С помощта на остри градински ножици подкастрете саксийните растения, които имат нужда, премахнете сухите клонки и прецъфтели цветове. Пръскайте често листата с вода, за да отстранявате праха от тях, а и да повишавате влажността на въздуха. Постепенно увеличавайте поливането. Времето е подходящо и за наторяване на различните видове цветя, според нуждата им.

Април е подходящ и за пресаждане на цветята.

През м. май в нашия район – бившата Дупнишка околия, в зеленчуковата градина се засаждат доматите, пиперът, патладжанът. Садят се и лук, праз, отгледана в парници или лехи с полиетилен (найлон) чубрица. Май е времето и за засяване на зелен фасул, царевица.

Страницата подготви Юлияна КОЛЧАКОВА