Грипна епидемия! Разкриват допълнителни легла в детско отделение на МБАЛ-Самоков

Допълнителни болнични легла са разкрити в детско отделение на МБАЛ– Самоков. Причината е в повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания.
„Повишена е заболеваемостта. Това наложи разкриването на допълнителни девет легла към съществуващите в детско отделение. Преструктурирахме леглата, те са за сметка на гинекологично отделение. С тази бройка от 33 легла ние успяваме да се справим, така че няма чакащи деца за прием в детското отделение“, каза за БТА управителят на болничното заведение д-р Красимира Ковачка.
Тя допълни, че във вътрешно отделение разполагат с 44 легла, заетостта е 90% и имат свободни легла. При необходимост имат възможност да вземат от други отделения легла, за да могат да работят.

„Уведомили сме за промените в броя на леглата Регионалната здравна инспекция и Районната здравноосигурителна каса, така че в момента всички нужди, които имат потребителите на медицинска помощ, са осигурени“, каза специалистът.
Няма дефицит на антибиотици, на консумативи и на вливания. В момента болницата е обезпечена, заяви директорът на Многопрофилната болница в Самоков.

д-р Красимира Ковачка

Припомняме, че за периода 23-27 януари се преустановяват учебните занятия в училищата в присъствена форма на територията на цялата Софийска област , както и провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици. Това е една от противоепидемичните мерки срещу разпространението на грип, въведена със Заповед на директора на РЗИ – София област, д-р Розалина Чобанова от 19 януари.
За срок от 20.01,2023 г.. до 27.01.2023 г. в детските градини и ясли ще се провежда стриктен ежедневен филтър, като откритите болни деца се връщат по домовете. До работа не трябва да се допускат заболели лица от персонала на детските заведения. В градините да се извършва често проветряване на помещенията и да се осъществява двукратна дезинфекция на повърхности, детски играчки и други.
За посочения период се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и детските консултации. Преустановяват се всички профилактични прегледи, задължителни имунизации и реимунизации в амбулатории за първична извънболнична помощ. Преустановяват се свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения при терминално болни. Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.