Грип превзе Югозапада! Д-р Белухова и д-р Цонева приеха 27 болни само за ден в Самоков, д-р Веселка Мончева от РЗИ: Обявяваме епидемия в Благоевград

Белодробната болница в Перник пълна с болни с усложнения от грипа, гл. сестра Соня Кирилова: Не сме върнали нито един пациент, пренасочваме и към МБАЛ „Р. Ангелова”

Студентката Марая от Кюстендил: Заразих се от приятеля ми, сама се лекувам

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Д-р Веселка Мончева

Благоевградските ученици излизат в грипна ваканция до 11 януари включително. Новината за подрастващите съобщи д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. Тя уточни, че става въпрос само за учебните заведения на територията на община Благоевград. „Заболеваемостта е много висока и най-вероятно до края на седмицата ще обявим и грипна епидемия“, каза още д-р Мончева. Ако грипната ваканция не бъде удължена, учениците ще се върнат в класните стаи на 12 януари – четвъртък.

Междувременно от МОН съобщиха, че 5 и 6 януари (четвъртък и петък) се обявяват за неучебни дни за цялата страна със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата държава.

Драстично са се увеличили болните, постъпили в Белодробната болница в Перник с усложнения от грипа, информираха от здравното заведение. Обикновено на ден в стационара се приемат по 4-5 болни. В момента техният брой на ден достига и надхвърля 15 човека, което ще рече, че грипът все още е в пиковата си фаза. „Не сме върнали нито един болен, който е с белодробни усложнения вследствие на грипа. Разбира се, при нас идват и болни, които са с хронична дихателна недостатъчност в резултат на кардиологични или други заболявания. След извършване на цялостен преглед и консултация те се пренасочват към МБАЛ ”Р. Ангелова”. По-голямата част от нашите болни имат съпътстващи кардиологични или други проблеми. Онези, които са с типичните симптоми за пневмония или задух, ги приемаме веднага независимо от това, че болницата е препълнена в момента”, заяви главната сестра на Белодробната болница Соня Кирилова.

Грипна ваканция е обявена в община Самоков. Учениците трябва да се завърнат в класните стаи на 9 януари (понеделник). Пропуснатият учебен материал ще се наваксва чрез преструктуриране на учебното съдържание. За „Вяра” д-р Божидара Кайрякова от РЗИ съобщи, че е обявена грипна епидемия за цяла Софийска  област и Самоков. Най-висока е заболеваемостта в Самоков в сравнение с другите общини в Софийска област. Само за един ден през кабинетите на джипитата в Самоков д-р Белухова и д-р Цонева  са преминали 27 души с грип. Диагнозата е остри респираторни заболявания и грип. Д-р Кайрякова информира, че се преустановяват детските и женски консултации и имунизациите. В зависимост от заболеваемостта ще се направят допълнителни предложения до МОН дали да се продължат ваканционните дни и след понеделника.

Кюстендилски учители и ученици използваха социалната мрежа, за да се информират взаимно за грипната ваканция, която обявиха вчера след заповед на Регионалната здравна инспекция. Педагози дори постнаха на стената си документа, подписан от здравния шеф д-р Христо Кознички. Учениците на територията на област Кюстендил ще се върнат отново в класните стаи на 11 януари. Опашки пред лекарските кабинети се извиха още преди новогодишните празници. Възрастни и деца се оказаха с идентични симптоми – висока температура, кашлица, втрисане и хрема. „Толкова тежко понасям този грип, моята лична лекарка сменя втори антибиотик. Не мога да стана от леглото, от мен се зарази и малката ми дъщеря. Пробвах какви ли не прахчета, но не помогна“, споделя младата майка Иванка Димитрова от Кюстендил.

„От една седмица съм хремава, нищо не помага. Гърлото ме боли, но още не съм стигнала до лекарката. Сама се лекувам. По принцип се обличам добре, но мисля, че се заразих от приятеля ми“, споделя Марая, която е студентка в УНСС и в момента е в сесия и едва се концентрира над първия предмет.