Груевски не успя да направи коалиция за правителство, Македония отива на нови избори

 

20-13-03-gruevskiНикола Груевски не успя да постигне споразумение с партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция за формиране на ново правителство.

Срокът за формиране на ново правителство в Македония изтече в полунощ на предния ден, без да бъде постигнато споразумение между ВМРО-ДПМНЕ и партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

“Коалиционно споразумение с ДСИ не беше постигнато”, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Той добави, че произвеждането на нови избори ще бъде “зряло решение” за преодоляване на кризата. “Всяко друго решение би довело само до нови конфликти в едно вече разделено общество”, посочва Груевски.

По-рано Демократичният съюз за интеграция, най-голямата политическа партия на етническите албанци и дългогодишен коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че е неспособна да вземе “ясно решение” за коалиционно правителство с партията на Груевски.

На 9 януари президентът Георге Иванов възложи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на предсрочните избори на 11 декември. Според македонската конституция, ако партията с най-много гласове не успее да събере мнозинство в парламента, президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по брой на спечелените гласове партия, в случая – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев.

Македонските медии не изключват възможността ДСИ да влезе в коалиция със социалистите.

Ако и този опит не успее, вероятно ще бъдат насрочени нови предсрочни избори заедно с местните избори през април.

На изборите през декември ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата в парламента, а СДСМ – 49. ДСИ все още е най-влиятелната партия на етническите албанци, но на изборите спечели едва 10 места в парламента, значително по-малко в сравнение с предходните избори.

Представители на ЕС заявиха, че Европейският съюз очаква бързо формиране на правителство в Македония, а според еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан най-добро за страната ще бъде формирането на “широка коалиция”.

 

Снимка

Никола Груевски: Новите избори ще бъдат ”зряло решение”