Гръцките фермери плашат със засилване на натиска

A protesting farmer smokes his cigarette atop his tractor at Girtoni road junction near Larissa city, central Greece, Wednesday, Jan. 20, 2016. Hundreds of farmers are preparing to block highways to protest unpopular draft pension reforms that will further cut incomes in the austerity-weary country. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Протестиращите фермери в Гърция обявиха готовност от днес да засилят натиска си. Те се заканиха да блокират движението по всички пътища до Солун, предава кореспондентката на БНР.

Вчера недоволните блокираха за около час движението на граничния пункт “Промахон” срещу Кулата. Действията им бяха определени от органите на реда като грубо нарушение на обществения ред. Властите в южната ни съседка уверяват, че се прави всичко необходимо, за да се предотврати нова блокада.

Фермерите към момента не са обявили дали отново ще протестират на границата с България. На границата с Македония при “Евзони” има ескалация на напрежението и трафикът е прекъснат. Товарните автомобили се пренасочват към Кулата.

Техника се насочва и към границата с Албания, където също се очаква блокада. Между представителите на фермерите и правителството се водят преговори за оттегляне на закона за високите данъци.

Преди ден главният секретар на МВР увери, че вътрешните министри на България и Гърция поддържат постоянен контакт във връзка със ситуацията. Междувременно кореспондентът на БНТ информира, че тази сутрин движението през границата ни с Гърция е спокойно.

Протестите на фермерите обаче продължават във вътрешността на страната. През нощта движението също е било безпроблемно.

Спокойно се пътува за Серес, като гръцката полиция уверява, че няма да допусне блокади. Обещала е на нашите власти, че ще се противопостави на всеки опит за блокада по граничните пунктове.

Подробности в печатното издание.