Губернаторът на Благоевград събра кандидат-кметовете на среща с послание за честна битка на изборите

Снимка: БНР

Институциите, отговорни за провеждането на частичния избор за кмет на община Благоевград на 27 юни, и всичките седем кандидати уважиха поканата за среща на областния управител Николай Шушков в зала “22 септември”.

Пред кандидатите да управляват общината Шушков отправи призив за открита и честна предизборна кампания: “Нека дадем началото на една коректна, честна и лежаща на закона предизборна кампания. С присъствието си давате позитивен знак към обществото. Приемам това като ваша първа победа и важна заявка, че сте устремени към целта за кмет на Благоевград. Надявам се на честна кампания, без черен пиар и личностни нападки. Нека бъде надпревара на идеи и програми”, каза още той. Областният управител отбеляза, че това е първи вот в страната, който ще се проведе в условията на променена законова база – с нов Изборен кодекс и машинно гласуване в секциите над триста избиратели. Той поиска от ангажираните в частичния вот институции, членове на комисии и доброволци пълна мобилизация за провеждане на законни, честни и легитимни избори. На срещата председателят на Общинската избирателна комисия Мартин Бусаров обобщи, че в общината ще се гласува в 139 секции, като в 120 от тях ще има машинно гласуване, едва в 19 вотът ще е с хартиени бюлетини. Бусаров призова предизборната кампания да бъде с ясни послания, без злепоставяне на отделни кандидати и нарушаване на правилата, за което ОИК ще следи.

В първата по рода си среща между ангажираните с провеждането на изборите институции и кандидатите за кмет участваха и директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Георги Кандев, ръководството на общината и на Общински съвет, почетни граждани на града и предишни негови градоначалници.
Кандидатите получиха трикольор и китка здравец, а след срещата участниците в нея присъстваха на молебен за здраве и благоденствие на целия български народ, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим.