Гърция и Турция с нови взаимни обвинения за ситуацията по границата

Гърция и Турция продължават информационната война във връзка със ситуацията с бежанците и мигрантите на турско-гръцката граница. Според Анкара гръцки военен е използвал бойни патрони срещу хора, опитали се да се прехвърлят на гръцка територия. Атина отрече обвиненията.

Вчера привечер директорът по комуникациите към турското президентство разпространи видеозапис, в който твърди, че се вижда как гръцки граничар стреля с бойни муниции. Гърция отрече твърденията. За момента достоверността на изявленията на нито една от двете страни не може да бъде окончателно потвърдена.

Гръцките власти пък обвиняват Анкара, че турска бойна машина се е опитвала да разруши част от граничната ограда с помощта на въже, както и че турските сили за сигурност съдействат на групите, атакуващи оградата, като изстрелват по гръцките си колеги сълзотворен газ.

Според турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу над 140 000 души са напуснали Турция. По думите му от вчера това е „само началото“, тъй като миналата година Анкара е заловила 450 000 нелегални имигранти, но в момента зимата е мека и на места дълбочината на р. Марица е спаднала на 40-50 сантиметра и реката дори може да се преброди.

Според Атина за изминалото денонощие до 6 часа тази сутрин е имало около 1400 опита за нелегално навлизане в Гърция, които са били предотвратени. Тези стойности са значително по-ниски от средните за изминалите дни.

По гръцки данни за целия период от 29 февруари до 7 март са били предотвратени около 40 000 опита за незаконно влизане в страната и са били извършени общо почти 300 ареста на хора, които са успели да проникнат на територията на Гърция./БНР