Г. Градевски: Асен Христов незаконно гори кабели от стари коли в общински имот, тръгна срещу мен с бухалка

Георги Градевски
  • Полицията в Дупница освободи общинския съветник, със случая се заема прокуратурата

Общинският съветник Георги Градевски е бил освободен от полицията в Дупница веднага след като е дал показания за инцидента в село Джерман, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Кюстендил. „По случая е образувано досъдебно производство и е уведомена прокуратурата. Наблюдаващ прокурор е Анна Андонова”, каза директорът на Областната дирекция на МВР – Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски.

Градевски беше с мярка „задържане до 24 часа”. Както писахме, до там се стигна заради конфликт с 35-годишния Асен Христов от ромската Гиздова махала в Дупница. По думите на Христов и родителите му – Мая и Камен Евтимов, съветникът заплашил Асен, съпругата му и сина им, като размахвал и пистолет.

Георги Градевски е категоричен, че разказаното от Асен Христов и близките му не е истина. Поясни, че има свидетели на инцидента, които са дали показания в полицията.

„Неволно попаднах в евтино подготвен цирк. Цялото напрежение, зародишът на това, което се случи, е два месеца назад. Още по време на предизборната ми кампания направих едно включване на живо от уж закритото сметище, като подадох сигнал до РИОСВ-Перник и Министерството на околната среда и водите. Направи се проверка и се установи, че въпросното сметище наистина все още действа. Вторият ми сигнал бе подтикнат от десетките жалби, които са адресирани лично до кмета и до отдел „Екология” в нашата община, и те са свързани с обгазяването на два жилищни района, като единият е жк „Бистрица”, а другият – около т.нар. Блок на смелите, под Гиздова махала. Какво се случва горе? Въпросното лице Асен Христов се е разположил върху 10 декара общинска земя, занимава се с изкупуване на стари автомобили, изтърбушват се кабелите от тези автомобили и системно се изгарят. Това образува един черен пушек и задушаващ дим, който се разнася навсякъде. На десетките жалби не бе обърнато внимание. След сигнал, подаден към РИОСВ-Перник, те се отзоваха, дойдоха на място и констатираха нарушение, като бяха съставени два акта на кмета. Единият е на стойност 5000 лв., което е свързано с все още действащото „недействащо” сметище, а вторият – на стойност 6000 лв., като се установи нарушение – нерегламентирано изгаряне на опасни отпадъци и нерегламентирано събиране на боклуци в Гиздова махала, за което говорим. След като излязоха тези актове, аз зададох директно въпроса от чий джоб ще бъдат платени тези глоби.

Два дни по-късно получавам телефонно обаждане от Асен Христов с думите, цитирам дословно: „Ти какъв се, че да ни пречиш на бизнеса, бе?! Където те хвана, там ще те заколям! Не забравяй, че ние сме на власт и можем да си правим каквото си искаме! В понеделник, в късния следобед се засичаме с Асен Христов пред сервиза в село Джерман. Откарах си колата за профилактика, да я прегледат. Излязох от автомобила, видях го там и тръгвам към него с думите: „Тук съм, нали искаш да ме колиш! Защо искаш да ме колиш?” При което той се изнервя, тръгва да слиза от микробуса му, но жена му блъска вратата и не му позволява да излезе от микробуса, при което той избутва жена си с вратата и слиза с бухалка. С дървена бухалка тръгва към мен. Благодарен съм на двете момчета, които са работниците в сервиза, защото те се включиха, изблъскаха го на едната страна, изблъскаха мен на другата страна, аз се качвам в автомобила си и тръгвам, подавам сигнал на 112 за това, което се е случило. Впоследствие получавам още едно телефонно обаждане, както от него, след това още едно, от непознат номер – упоменато ми е в показанията, даже съм посочил и телефонния номер – със заплахи. Заплахи от рода на: „Ще изнасилиме жена ти!”, „Ще те изкормиме тебе!”, „Ще ти запалиме къщата!”. Редовните простотии. При това отново звъннах на 112, вече конкретно казах какво се случва, но ми прекъсна връзката. Има го записа, но не знам колко е записано там, връзката ми прекъсна. Впоследствие пак ми звънна, отново вдигнах телефона и той ми каза: ”Чакам те пред районното в Дупница, ела да се разберем тук!”. Аз запалих колата и отидох директно. Пред полицията ме чакаха 60 души. Отидох в полицията и тук е мястото да благодаря на адекватната реакция, защото се оказа, че полицията ни е в намален състав поради протестите в София. Те много бързо действаха и препоръката на прокурора бе да бъда задържан, докато отпред се разсее и си тръгнат. Защото ако изляза, не се знае какво може да се случи. Благодаря на Динев, че и той се отзова, веднага дойде, адекватно взе отношение по въпроса и когато всичко се успокои и те си тръгнаха, мен ме пуснаха да се прибера”, разказа Градевски.

На въпроса ни вярно ли е, че е опрял пистолет в главите на Асен Христов и детето му, Георги Градевски отговори: „Пистолета лично отидохме, за да си го взема от вкъщи, за да го предам в полицията. Аз бях с анцуг и тениска, няма къде да го нося този пистолет”.

Съветникът допълни, че готви жалби до различни институции срещу кмета Методи Чимев и семейство Христови.

„Юристите ми подготвят жалби. Едната жалба ще бъде адресирана до главния прокурор, до окръжния прокурор, до областния управител. Ще бъде срещу кмета на Дупница инж. Методи Чимев, тъй като този проблем е с наслагване. И следващата ми жалба ще бъде срещу семейство Христови за заплахи спрямо мен и моето семейство. Също така официално ще поискам оставката на кмета и на целия му екип. Това, което се случва, е абсурдно. И най-жалкото е, че в 21-ви век се заплашва общински съветник с тумба. Тумба. Нямам нищо против ромите, нямам нищо против тяхното общество. Тук се защитават правотата и законът. Не може едните да страдат за сметка на другите.

Проблемите се задълбочават. След мое проучване се установи, че има още 6 нерегламентирани опасни сметища, на които има опасни отпадъци, които са леснозапалими. В жалбата ми ще бъдат посочени. И лично ще поканя премиера Бойко Борисов да дойде тук, надявам се, че ще уважи моята покана. Жалбите са почти на финал и ще ги внеса. Ще бъдат адресирани както до централата на ГЕРБ, така и до президентството, до всички централи, всички да се запознаят. Защото има една група хора, които злоупотребяват с името на премиера и с властта, която имат. Ще се боря докрай за правдата и няма да се уплаша”, заяви Георги Градевски.