„Дабо на свети Йован” край село Скрино не успя да спечели конкурса „Дърво с корен”, класира се на второ място

Георги Чараклиев
  • Дупничанинът Георги Чараклиев и неговата фондация „Свята България” ще полагат грижи за многовековния дъб заедно с доброволци

    Дървото „Дабо на свети Йован”, намиращо се край село Скрино, бе класирано на второ място в конкурса „Дърво с корен”. То получи цели 625 гласа, които обаче не се оказаха достатъчни за лидерската позиция.

  • „Дабо на свети Йован” е аналогично дърво на несъществуващия вече вековен бор край Руенския манастир, на който имало белег от въжето, с което св. Йоан Рилски връзвал теленцето си. Така и многовековният дъб, наричан още Церо, е свързван от местните хора с живота на светеца. Дървото не е изследвано от специалисти, но има предполагаема възраст около 1000 години. Мястото е със силно излъчване и всеки посетител може да се убеди в това, да се зареди с енергия. Многовековният дъб беше номиниран от дупничанина Георги Чараклиев чрез неговата фондация „Свята България”. Именно той ще се опита да събере достатъчно доброволци, заедно с които да полагат необходимите грижи за дървото.

  • Дабо на свети Йован” получи 625 гласа, които обаче не бяха достатъчни.

  • Победител в „Дърво с корен” стана 300-годишният цер край трънското село Рани лъг, който ще бъде българският представител в конкурса Европейско дърво на годината 2019.
    „Жалко че „Дабо на свети Йован” не успя да спечели конкурса. С участието си в надпреварата многовековното дърво придоби далеч по-голяма популярност. Моята фондация „Свята България” се ангажира да му осигури компетентна диагностика с препоръки за подходящи грижи, както и пряко да участва в поддръжката му. Ще намеря доброволци, с които ще се качим до дървото, ще разчистим наоколо и ще полагаме необходимите грижи. Не може да оставим така едно многовековно дърво с толкова богата история. Все пак призовавам хората да гласуват за победителя, който ще бъде българският представител в Европа. Българи сме и трябва да подкрепим родното дърво”, каза пред „Вяра” Георги Чараклиев.