Даниел Александров спира активната си спортна кариера

Медалистът основава нов клуб по борба в Дупница, ще открива млади таланти, става част от ГЕРБ

Юлияна КОЛЧАКОВА

Даниел Александров спира активната си спортна кариера, която заменя с треньорска, участва в създаването на нов спортен клуб по борба и става част от структурата на ГЕРБ в Дупница. Известният спортист, който има сребърен медал от европейското първенство по борба през 2020 година, обяви това в родния си град на пресконференция, която даде заедно с общинския съветник от ГЕРБ Георги Наумов и треньора си Денислав Чамишки.

„Днес обявявам края на своята активна спортна кариера. Това не е загуба, не е отказ от спорта, това е една малка победа. Обичам този спорт толкова много, дал съм всичко от себе си за него, но се впускам в други предизвикателства. Няма загуба, когато говорим за българския спорт и за българските деца, защото това е бъдещето на страната ни. Днес дори е един голям празник за българския спорт, защото с моя приятел Георги Наумов основаваме нов клуб по борба „Дупница-Марек”. Този клуб ще търси и открива млади таланти не само в нашия роден град, а в цялата Кюстендилска област. С екипа, който сме създали, искаме да променим отношението на децата към спорта, да върнем децата в спортните зали, да ги накараме да спортуват все по-активно, защото бъдещето на нацията е в нас, младите хора“, каза Александров.
Той сподели, че се тревожи заради затлъстяването сред децата и агресията в училищата. „Замествам състезателната си кариера с треньорска. Заменям индивидуалните си представяния, защото искам да помагам и ще направя на 100 % това, което е по силите ми. Както знаете, през 2020 г. участвах в трите кампании за парламентарните избори, бях поканен като кандидат за народен представител от листата на коалицията ГЕРБ-СДС като гражданска квота. Не ме е срам от това. Срамно няма. Не се крия. Напротив, дори съм горд с избора си. Смятам, че всеки от нас трябва да се запита не какъв е проблемът на държавата ни, а какво би могъл да направи, за да го разреши. Аз няма да бъда страничен наблюдател на случващото се, ще правя всичко, което е по силите ми. Знам, че има много хора, които ще ме подкрепят. Политика не е мръсна дума. Не знам защо напоследък политиката е мръсна дума. За мен политиката е начин на работа, хора, които имат различни виждания, идеали, начин на работа, но работят за благото, за това страната им да се развива и да е по-добра. Политиката не е власт, политиката е отговорност. Аз нося отговорност пред семейството си, пред вас и пред всички граждани. Мисля, че всички хора, които имат смелостта да работят за обществото, трябва да бъдат подкрепени.
През изминалия период аз нямах тази подкрепа. Напротив получих критики, обиди, заплахи, мястото ми в националния отбор беше застрашено. Това не ме сломи, а само ми показа, че пътят ми е верен”, допълни спортистът.

Даниел Александров отбеляза, че има много задачи и още същия ден може да започне работата за здравето, за физическата активност и спортните постижения на децата, както и за справяне за агресията в училище и по пътищата. „Докато се обиждаме на политици, губим човешки животи. Докато се обиждаме на партийци, отстраняваме младите хора от държавата ни, те бягат, възрастните хора живеят в мизерия. Бъдещето на България е поставено на карта. България не върви възход, а напротив – към гибел. Ако мога да направя нещо, няма да пестя сили и ресурс, само и само България да върви напред, обществото ни да е добре и съм сигурен, че всички граждани и съмишленици ще ме подкрепят в това мое ново състезание”, коментира Александров. Медалистът оповести още, че след пресконференцията ще отиде в офиса на ГЕРБ, за да стане член на политичаската формация.

Георги Наумов уточни, че намеренията са бъдещият клуб да обедини всички, свързани с борбата в града, да работят заедно. Другата цел е подобряване на условията за тренировка на състезателите по борба в Дупница. Стана ясно, че идеята подкрепят Кирил Милов, Миглена Селишка, Росен Грозданов, Августин Спасов, Марио Доцин, Илиян Илиев. Инициативата се подкрепя от общинското ръководство. „Искаме и ще създадем Обединен спортен клуб по борба, като предложението ни бе клубът по борба, самбо и сумо „Марек” на Илиян Илиев и клубът по борба на Виктор Бонев, „Дупница”, да ги обединим и клубът да стане „Марек-Дупница”. Ходихме при Виктор Бонев, той е дал много на Дупница и никой не отрича заслугите му, но ние сме длъжни пред хората и пред децата. Клубът е много стар, там е прах… трябва да измъкнем децата от там. Имаме пълна подкрепа от общината, намерено е място, за което ще търсим спонсори. Вече разговаряхме с една фирма, помещението ще бъде изцяло ремонтирано и ще бъде създадена перфектна зала със санитарни възли, съблекални и всичко необходимо, за да може децата да тренират и да се развиват в нормални условия. Представете си Кирил Милов и Миглена Селишка да имат условия за трениране тук всички тези деца, които са и ще са част от борбата, да тренират заедно с тях. Това са идоли за тях. Обединен спортен клуб по борба е път в правилната посока и е нещо, което ще стане реалност. Това искахме и от г-н Бонев, никой не му е поставял условия клубът да си смени името. Искахме само да се обединят двата клуба. Аз помагам това нещо да стане реалност по молба на всички, занимаващи се с борба, които ще са в този клуб. Аз няма да участвам в този клуб. Не искам нито постове, нито нищо”, заяви Георги Наумов. Той допълни, че клубът ще бъде учреден и ще започне работа през септември.

Помощ за клуба обеща и Денислав Чамишки. Той изрази убеденост, че всички дупнишки клубове ще бъдат под една егида, а Александров ще даде за тях много повече от това, което е направил за себе си. Треньорът на националния клуб похвали възпитаника си, че е решил да остане в родния си град, на фона на това, че са малко хората като него, които се раздават за другите.