Дарение от 900 ценни книги получи библиотеката в Кюстендил

Голямо дарение от около 900 книги, специализирана и рядка литература, получи регионалната библиотека “Ем. Попдимитров” в Кюстендил. Дарението включва книги от личната библиотека на поета Любомир Левчев, книги от издателство “Захарий Стоянов” и от колекцията на проф. Стефан Габровски, дарени от изпълнителния директор на “Торготерм”, Кюстендил – Бойко Недялков.
Получените книги включват около 500 тома от библиотеката на Любомир Левчев. “Ценното е, че голяма част от тези книги са с автографи – на руски поети, европейски писатели. Тези книги в бъдеще ще бъдат интересни и на изследователите”, каза директорът на издателство “Захарий Стоянов” Иван Гранитски.
Той посочи, че около пет хиляди тома от библиотеката на Левчев, по волята на наследниците му, са дарени на библиотеките в Генерал Тошево, Гоце Делчев, Троян, Ямбол, Кюстендил. Дарението включва и редки броеве на списание “Орфей”.
“Библиотеката на Левчев е около 10 хиляди тома, които ще бъдат разпределени в цялата страна. Така смятаме, че книгите ще се запазят най-добре. Ще направим всичко, за да отидат книгите в библиотеките, а не на вторични суровини и битаци”, каза за БТА Иван Гранитски.
“Любомир Левчев имаше страхотна библиотека – поезия, изкуство, митология, история. И книгите му ще бъдат достоен принос за вашата библиотека”, допълни проф. Иван Маразов, който също участваше в инициативата. Според двамата по този начин духът на големия поет ще остане да присъства символично във всички тези градове на страната като знак за неговата национална принадлежност.
На библиотеката в Кюстендил бяха предоставени и книги на проф. Иван Маразов от специалната поредица “Мнемозина”.
“Оказа се, че книгите на Маразов се четат повече от тези на художествени автори и писатели. Предните издания били “парцалосани”, затова обещахме да доставяме поне два пъти годишно. Оказа се, че е имало откраднати книги, но това само ни радва”, каза Иван Гранитски.
Следващата книга от тази поредица ще бъде за Орфей, посочи проф. Маразов.
“Искам да виждам младежта да се развива в сферата на точното изказване и мисълта. С тревога забелязвам, че в последните години рязко се влошава и качеството на средното образование. Хората стават подвластни на чуждото влияние, а не творят сами. В България неграмотността е все още много ниска, защото нашето поколение е все още живо”, каза Бойко Недялков, който всяка година, заедно с издателството “Захарий Стоянов”, прави дарения на кюстендилската библиотека.
На 24 май библиотеката в Кюстендил също ще получи традиционното си дарение, когато към него ще бъдат прибавени и томове от личните библиотеки на академиците Васил Гюзелев, Константин Косев и Георги Марков.