Да видиш детето си в безпомощно състояние: Майка и лекар алармират за опасния райски газ

Зачестяват случаите на интоксикация при подрастващите след употребата му

Зачестяват случаите на интоксикация при подрастващите след употреба на райски газ. Лекари наблюдават през последната година лек ръст в случаите на увреждания на белия дроб, които могат да бъдат резултат от използването на субстанцията.

Миналото лято Елица се изправя пред ужаса да види сина си в безпомощно състояние след употребата на алкохол и райски газ. Тогава 15-годишното момче стига до токсикологията в “Пирогов”.

Днес момчето е добре, макар да няма спомени от преживяното. Елица споделя, че шокът ѝ е оставил трайна следа.

“Абсолютно по детски, след като дойде на себе си, видях, че възприема нещата. Разбрах, че изобщо не си е давал сметка какви последствия може да има, колко сериозно може да е това”, споделя Елица.

Според нея трябва да се говори по въпроса и да не се крият какви са опасностите за подрастващите при употреба на райски газ.

“Не се говори по въпроса, то винаги ще има по-голям брой на интоксикациите, или по-малък. Много хора се правеха, че това няма да се случи на тях, с тяхното дете”, каза още майката.

А освен последици за нервната система, райският газ води и до белодробни увреждания. Пулмологът д-р Петър Чипев забелязва, че през последната година има лек скок на случаите, при които младежи получават спонтанен пневмоторакс и стигат до болница.

“Усложнение е възможно при инхалиране на райски газ, особено в по-голямо количество при директно инхалиране от контейнер. Това може да доведе до спукване на белия дроб. Причината е в рязкото разширяване на алвеолите при дишане на точно този тип газ. При един по-чувствителен бял дроб това може да доведе до изтичане на въздух в обвивката на белия дроб”, обясни пулмологът.

“Моят съвет е да не си заравяме главата в пясъка, тук става въпрос за нашите деца. Единствената ни цел е, ако мога на една, две, три майки да спестя такова преживяване, значи ще е имало смисъл”, посочи Елица./bgonair.bg