Двама дупничани от коалиция ГЕРБ-СДС в област Кюстендил на крачка от парламента!

Д-р Александър Паризов: Призовавам хората да гласуват отговорно и за сигурно бъдеще на страната ни

Даниел Александров : Сега взимаме решения, които ще определят бъдещето на нашите деца

Господа, вече сме на крачка от финала преди изборите. Как оценявате кампанията за народни представители за 45 –то Народно събрание?

Д-р Александър Паризов: За пореден път предизборната кампанията се води с нападки, заплахи и негативни послания. Видяхме консолидирана атака срещу ГЕРБ-СДС, видяхме отказ от дебати, отказ от разговори. А това, което трябваше да видим е конструктивен диалог, поставяне на идеи на масата, дебат, който да роди работещи механизми за справяне с кризите.

Не одобрявам поведението на партиите и кандидатите, които водиха кампаниите си по този начин. Това е път към разруха. Това унищожава държавността и доверието на хората в институциите. Освен това е признак на политическо късогледство, защото тези, които се наричат „бъдещи управници“ рушат сами кулата, на която искат да се изкачат. Това отблъсква хората, това гони младите хора от страната ни.

Властта и управлението са в ръцете на народа, защото България е демократична република. Но нашата демокрация има проблем с легитимността, защото се избира от все по-малко и по-малко хора. Ниската избирателна активност поставя хората в положение без избор. Властта е ръцете на всеки един от нас и ние избираме кой да управлява, колко дълго да управлява и как да управлява. Искам да призова хората да гласуват, да използват своята власт, да не оставят решенията в ръцете на другите.

Даниел Александров: Шумно се обсъжда въпроса за червената боя по билборд рекламите на кандидатите на Коалиция ГЕРБ-СДС в Кюстендил. Това е доста недостойна постъпка и показва слабост и липса на аргументи. Нашите конкуренти имаха достатъчно време да се изправят срещу нас, да обсъдим очи в очи своите позиции, приоритети и планове за развитие на Дупница, региона и на държавата. Но те избраха да замълчат публично и да постъпят вандалски в малките часове на нощта. България няма нужда от това. България има нужда от отговорни политици, които да работят усилено, да постъпват достойно и да градят, а не да рушат. Атакуваха ни подло, но ние се държахме достойно. Това могат да очакват от нас хората и в бъдеще. Ние сме и ще бъдем гласа на Дупница в парламента.

Г-н Александров, вашата кампания бе изпълнена с послания към младите хора. Възможно ли е завръщането в страната на тези, които избраха да живеят в чужбина? Как ще върнете тяхната надежда?

Даниел Александров : Младите хора не обичат интриги. Вече стана престижно да „хейтиш“. Аз искам да покажа какво е да градиш. От началото на пандемията от COVID-19 четвърт милион българи се завърнаха в България, за да бъдат със своите близки, защото могат да работят от разстояние или защото са загубили своята работа в чужбина. Проучванията показват, че 10% от тях имат намерение да останат в родината. Държавата трябва да разработи национална програма за връщане на българите отново в страната ни. Това е основен приоритет на Коалиция ГЕРБ-СДС. България ще предложи възможности за работа, развитие и инвестиции.

Ще ви дам един пример- в последно време много хора започнаха да купуват имоти в нашия регион. Все повече хора купуват къщи в селата. В началото на тази седмица бях в селото, където е минало детството ми – Голем Върбовник. Видях прекрасна ремонтирана вила, която е готова да посреща гости. Вярвам, че туризмът е един от възможните пътища за развитие на местната икономика. Наред с хотелите популярни са и имотите, които се отдават чрез различни туристически сайтове. Имаме възможност за развитие на SPA, планински и екотуризъм, защото свързаността на града ни, наличието на Рила планина, Рилските езера и минералните води ни превръщат в атрактивна дестинация. Това е възможност за развитие на малкия и среден бизнес, който е точно толкова важен за икономиката, колкото и големия инвеститор.

Какви са плановете за привличане на инвеститори в региона?

Д-р Александър Паризов: Дупница е разположена на международен път, имаме магистрала, която ни свърза със София и Кулата. Намираме се на кръстопът,  на Е-79 и Коридор номер 8. Нашата област и община Дупница имат стратегическа локация за изграждане на индустриална зона с добри транспортни връзки, промишлени терени с необходимата инфраструктура – пътна мрежа, ток, вода и канализация, газификация, телекомуникации, за високотехнологично  производство, за квалифицирани  и добре обучени кадри с висока производителност на труда. Това е гаранция за достойни възнаграждения  и въпрос на национална политика и активна работа с общинската власт.

При наличие на индустриална зона инвеститорите могат да разчитат на сигурност, подкрепа от държавата, сертифициране по Закона за насърчаване на инвестициите, както и на партньорство от централната и местна власт. Целта е създаване на условия за привличане на капитали. Паралелното развитие на кадрите, доброто образование и внедряването на новите технологии ще създаде квалифицирана работна ръка.

Трябва заедно да работим за добрия имидж на Дупница, като я извадим от криминалните хроники и бъдем сред водещите съвременни градове България. Само така градът ще стане атрактивен за инвестиции.

За да привлечем инвестиции в нашия регион, трябва да предоставим на бизнеса сигурност и висококвалифицирана работна ръка. Управленската програма на ГЕРБ предвижда петкратно увеличение на инвестициите за дигитализация на бизнеса или 195 милиона евро. Ще се удвоят средствата за научно-изследователска и развойна дейност и до 2025 г. ще стигнат 1,6 милиарда евро. Средствата, които държавата отделя за иновации ще се увеличат на 760 милиона лева до 2025 г. Дупница няма да стои като страничен наблюдател в този процес.

Индустриалната зона е добра възможност, но как държавата ще подпомогне бизнесите, които търпят загуби от пандемията?

Д-р Александър Паризов: Лесно се критикува, но какво стои зад тази критика – дали има предложения, дали има ресурси, дали има мисъл за хората? От началото на кризата с COVID-19 чрез Министерство на труда и социалната политика са разплатени над 1,1 милиарда лева и за запазени 300 000 работни места. Това предотврати двойното нарастване на безработицата. Чрез Министерство на икономиката 750 милиона лева вече са достигнали до българските предприятия, като от тях 400 милиона лева са безвъзмездни. Тази помощ е възможна, само когато държавата е стабилна. По време на криза страната ни се присъедини към Валутния механизъм (ERM II) и към Банковия съюз. Това е доказателство за това, че финансовата политика, която правителството водеше е правилна.

Икономиката и начинът на работа в света се променя. Дупница и България трябва да отговорят на новите реалности. Аз ще бъда съюзник на всеки, който иска да реализира добри инициативи и ще работя да подобряване на бизнес климата и производителността на труда в нашия регион. Оперативните програми предлагат ресурс от 2,6 милиарда лева, за да трансформираме икономиката си. Европейската общност ще се справи с кризата в единство. Дали ние ще бъдем част от това или ще поемем екстремен курс в развитието на държавата, зависи от това как хората ще гласуват на 4-ти април.

Г-н Александров, слушах и гледах част от вашите предизборни изяви. Нееднократно заявихте, че спорта и образованието вървят ръка за ръка. Самият вие сте преподавател в ЮЗУ „Н.Рилски”. Какви са предизвикателствата пред образованието?

Даниел Александров: Учителят е сърцето и душата на образователната система. Аз помня моите учители и моите треньори. За мен тези хора са създали модели за подражание и са ми посочили път, по който да вървя. Всеки ден им благодаря за уроците, които са ми дали. Обичам ги и съм им дълбоко признателен. Щастлив съм, че уважението към учителската професия се възвръща, че възнагражденията се увеличават. Това трябва да продължи. Нашето бъдеще се гради върху образованието.

В системата на образованието се въвеждат все повече нови технологии. Иновациите в науката и дигитализацията ни изравняват с водещите държави в света. Интернет наистина направи така, че целият свят да бъде достъпен на един екран. Това не бива да омаловажава ролята на учителя. Дори напротив. Неговата роля става все по-значима, защото информацията в интернет е необятен океан, в който за съжаление има и опасни акули – това са фалшивите новини. Учителят трябва наред с традиционните знания и обучението по история, литература, математика да развие и социалните умения у децата, критичното им мислене и да ги накара да отсяват информацията, която получават.

Искам да насоча вниманието и към един сериозен проблем – децата все повече стоят пред компютрите, не се движат, не спортуват. Това води до здравословни проблеми. В България има много деца с наднормено тегло. Аз искам да върна децата към спорта. Това е инвестиция в бъдещето на България. Ще работя за създаване на спортни паралелки, силни спортни състезания между училищата, развитие на детския спорт и заниманията на открито. Съчетанието на спорта с модерно и иновативно образование ще превърне децата ни в успешни млади хора.

И още нещо, чрез иновациите и дигитализация трябва да подобрим качеството на образованието и квалификацията на хората. Големите инвеститори искат висококвалифицирана работна ръка. С доктор Паризов ще работим за това постоянно, защото двата процеса – на създаване на индустриална зона и на подобряване на квалификацията и производителността на труда, ще направят Дупница конкурентноспособен и модерен град.

Д-р Паризов, няма как да пропуснем въпрос свързан с пандемията от Ковид-19. Според Вас как се справяме с кризата на местно и национално ниво?

Д-р Александър Паризов: Моята оценка е много добра. Ако трябва да слушаме критиците, ще чуем, че не сме се справили по никакъв начин, но това съвсем не е така. По отношение на местната власт мога да кажа, че Дупница бе първият град в България, който отвори Триажен кабинет. Неговата дейност и обезпечаване са изцяло за сметка на Община Дупница, като функционирането му  продължава и до днес. През Триажния кабинет преминаха близо 4 500 пациенти, които бяха тествани, прегледани и получиха терапия. Още с първия месец от неговото функциониране той успя да облекчи дейността на всички звена в здравната система – спешна помощ, общопрактикуващите лекари и двете болници. И по този начин медиците успяха да поемат глътка въздух в този толкова критичен момент. Освен Триажния кабинет, Общинската болница „Св. Иван Рилски” също получи средства, помощ и съдействие от страна на общината. В сградата на ДКЦ се създаде зелен коридор, за да може общопрактикуващите лекари да продължат консултациите с  новородените и малки деца, както и задължителния  процес  по имунизация.  Всички лекари получиха и допълнителни средства към своите възнаграждения за работата си в ситуация на Ковид-19. Тъй че погледнато назад във времето, за едни кратки срокове, се случиха и бяха направени доста неща в организационен и финансов план в сферата на здравеопазването.

В национален план ще отбележа,  че няма болница в страната, където да не се приемат болни с коронавирусна инфекция. Нямаше болница, в която да не са открити ковид отделения. Отделно от това няма болница, в която да не са „налети” допълнителни средства. Отпуснати бяха пари за дезинфектанти, предпазни средства и медикаменти. Закупи се апаратура, осигуриха се допълнителни екипи, разкриха се допълнителни легла, обособиха се отделения, даже и цели болници. Започна дейността по масовата ваксинация на населението. Създадени бяха допълнителни имунизационни и мобилни кабинети. Дори в най-отдалечените и труднодостъпни места в страната хората са обхванати в процеса по ваксиниране, без никой да се интересува от цената на тези медикаменти. Всички средства са осигурени от правителството, единствено и за сметка на това хората да бъдат здрави и да бъде предпазена нацията. Държавата направи огромни стъпки в тази посока, поставяйки животa и здравето на първо място.

Какъв е вашият призив към избирателите?

Д-р Александър Паризов: Призовавам хората да гласуват отговорно на 4-ти април. Да не избират партии и личности, които рушат държавността, а да се доверят на тези, които са показали, че работят за сигурното бъдеще на страната ни. Подкрепете ме с номер 28 в бюлетината и преференция 106.

Даниел Александров: Ще се радвам да изберете пътя на развитието и на младите хора. Сега взимаме решения, които ще определят бъдещето на нашите деца. Аз съм индивидуален състезател, но отборен играч. Моят отбор е България и ще се боря за нея докрай. Гласувайте с номер 28 в бюлетината, а лично мен можете да подкрепите с преференция 102.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!