Двама загинаха при взрив в жилищен блок във Варна, има и ранени

7 души са настанени за лечение в болница

Двама души загинаха, а други 7 са настанени в болница след взрив в жилищен блок във Варна. Сред пострадалите има и три деца – на 2, 10 и 17 години. Самоличността на жертвите ще се установява чрез ДНК експертиза, съобщават от Апелативната прокуратура в морската ни столица.

Инцидентът е станал в блок 302 в квартал “Владислав Варненчик”. Два апартамента на четвъртия етаж са избити от взрива. Единият от тях бил обитаван от 66-годишен мъж, живеел на семейни начала с жена, с която бил в конфликт. Имал и ограничителна заповед, издадена заради домашно насилие. Мъжът бил забелязан да изнася багажа си късно в неделя вечерта. Съседите му се съмняват, че именно той е подпалил апартамента с цел отмъщение. Тормозил е жена си и сина си, който завършил военноморско училище с отличие. Преди дни съседка го чула да казва, че има намерение да отмъсти за това, че го гонят от жилището. По информация на полицията името му е Веселин Димитров и е бивш служител на реда. През 1995 г. е уволнен от полицията дисциплинарно заради корупция.

Значителни материални щети са нанесени и на още един апартамент. Всички обитатели на блока са евакуирани от съображения за сигурност.

След няколко часа пожарът беше потушен. Причините за възникването му се изясняват.

„Може би не е взрив на газова бутилка, тъй като пожарникарите я свалиха и не изглежда тя да е причината за взрива”, обясни кметът на града Иван Портних.

“Жена ми каза, че нещо е гръмнало. Погледнахме – целият апартамент гореше. Със съседите от нашия вход взехме пожарогасители и започнахме да гасим огъня. Отидохме до 4-тия етаж да събудим всички хора. После дойде пожарната”, сподели един от живеещите в сградата.

“Беше около 4 часа. Чу се трясък. Светнах лампата. Поглеждам – навсякъде мазилка, пушек. От коридора не мога да изляза. Навсякъде беше ужас”, разказа друг от обитателите на жилищния блок.

„Бяхме събудени от ужасен взрив около 4,20 ч. Излязох да видя какво става. Имаше огромен пожар. Набрах 112, облякох се и дойдох тук, за да видя с какво мога да помогна. И след това дойдоха пожарните. Взривът се е чул на около 3 км. С вишка са изведени един мъж, детето му и жена му”, разказа Християн Иванов, свидетел на случилото се.

“В 4,20 ч. е подаден сигналът за взрив. Последвал е пожар. Има 18 изведени и една загинала. Самоличността й тепърва ще бъде изяснявана”, обясни пред NOVA окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Обитателите на блока, чиито апартаменти не са годни за живеене, ще бъдат настанени в общински жилища. /НОВА