Двама искат да оглавят приюта за бездомни кучета в Дупница

В общината продължават да постъпват жалби и сигнали за кучета, проявяващи агресия

Двама кандидати са подали документи за управител на общинския приют за безстопанствени кучета в Дупница. „С желаещите да заемат овакантения пост предстои интервю. То ще бъде проведено в най-скоро време – вероятно следващата седмица. Кандидатите са местни хора”, каза в отговор на въпроси на „Вяра” началникът на екоотдела в общината Ели Подгорска. Приютът работи от около един месец, след като през м. юни миналата година експлоатацията му бе спряна по предписание на Областната дирекция по безопасност на храните за изграждане на канализационна система.

„Направена беше нова канализационна мрежа, както бе предписано от Агенцията по безопасност на храните, и приютът работи. Има ветеринар, ловец и общ работник. При необходимост се наемат и други общи работници. Всеки ден ловецът прави обход, включително и по сигнали за агресивни кучета, които се улавят и настаняват. Напоследък бяха настанени доста кучета, докарани от едно от селата. Прави се кастрация, има осиновявания на животни и т.н. Що се отнася до назначението на нов управител, това се налага, тъй като предишният напусна. Подаването на заявлението му съвпадна с предписанието”, допълни Ели Подгорска.

Стана ясно, че в общината продължават да постъпват жалби и сигнали за кучета, проявяващи агресия. „При мен има сигнали за улица „Дупница” и за „Таушаница”. Някои граждани сигнализират на дежурния телефон, пускат жалби в общината, които се разглеждат по надлежния ред”, допълни Подгорска.

Популацията на бездомните кучета в Дупница, както е и в цяла България, е впечатляваща. Проблемът е от години. Домашни любимци се изхвърлят непрекъснато и остават на улицата. По закон бездомните кучета, прибрани в приютите (където се извършват дейности по овладяване на популацията – кастрация, обезпаразитяване, ваксинация, маркировка) могат да останат там 14 дни. След това се връщат по местата, от които са взети. Много хора съжаляват оставените на произвола на съдбата животинки и ги хранят. Стига се и до инциденти, по-голямата част от които не са огласени, защото жертвите премълчават. Само преди малко повече от месец в града безстопанствено куче ухапа жена. След това пострада 9-годишно дете, което бе нападнато от няколко кучета.

Юлияна КОЛЧАКОВА