Два инцидента с туристи в Рила, доброволци с шейни удрят рамо на спасителите

Два инцидента с туристи са регистрирани през почивните дни. В спасителните акции са участвали доброволци с моторни шейни. Това съобщиха от Планинската спасителна служба в Благоевград. И двата случая са станали в Рила, като единият е в района на Ангелов връх, а другият – до хижа “Македония”. Става въпрос за получаване на травми, които са налагали организиране на транспорт от страна на ПСС-Благоевград. Организирано е извозването на туристите и съответно предаването им на медицинските органи.

“Въпреки негативното отношение към “шейнарите”, към отряд Благоевград има няколко доброволци, които съдействат на спасителите при нужда от бърз транспорт”, заяви ръководителят на ПСС Георги Ботев. В двете акции Антон Кокалков и Александър Божков са хората, ударили рамо на дежурните в хижата – пост “Бодрост” и спасителя, управляващ шейна, Кирил Чапов.

В неделя пострадала туристка e била транспортирана от Ангелов връх до хижа „Македония”. Жената е била част от група, караща екстремни ски. „Доброволци от отряда с моторни шейни доведоха момичето от Ангелов връх през хижа “Македония” до спасителен пост “Бодрост”, където беше прегледана, поставена й беше шина, след което я пренасочиха към София“, разказа Георги Ботев.

Ден по-рано с помощта на шейни е свалена от хижа “Македония” до Карталска поляна млада жена с лека травма на глезена. Двамата с приятеля й са отпътували за преглед към болница в Благоевград.

“Поради това, че винаги трябва да се движат по две или три моторни шейни заедно (има нужда от взаимопомощ, например при окопаване), се създава впечатление за групови разходки в района, но това всъщност е контролирано и съгласувано с охраната на Национален парк „Рила”. Доброволците към отряда са инструктирани и често помагат на туристите в района на хижата”, категорични са спасителите от ПСС-Благоевград.