Два мъртви кита изхвърли морето на брега на Бангладеш

Морето изхвърли два мъртви кита на един и същ участък от бреговата линия на Бангладеш за два дни, съобщиха служители. Те изказват предположения, че китовете са станали жертва на замърсяване на морето.

Длъжностни лица заявиха, че вторият, много по-дълъг кит, е изхвърлен на плажа Химчари, извън курортния град Кокс Базар, сутринта в събота, само ден след като трупът на друг кит е намерен на 2 км от мястото.

“Намереният днес кит е дълъг най-малко 16 метра. Той тежи 3-4 тона”, каза Джахирул Ислам, изпълнителен директор на базирания в Базар Marine Life Alliance, пред АФП.

Ислам каза, че китовете биха могли да бъдат убити при сблъсък с кораб, плаващ в Бенгалския залив, или да са загинали след ядене на пластмаса, която затрупва морето.

“Основно смятаме, че са загинали от консумация на пластмаса и замърсени предмети. На гърба на втория кит има следа от нараняване. Подозираме, че може да е бил ударен от високоскоростен катер”, каза Ислам.

Мохамад Шахидул Алам, професор в Института по морски науки и рибарство, заяви, че части от Бенгалския залив са сериозно замърсени и това може да е довело до смъртта на животните.

Говорител на отдела за околната среда и горите в Бангладеш заяви, че неговите изследователи са събрали проби от труповете за изследвания./БНТ