Две деца получиха шанс за втори живот след чернодробна трансплантация

Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница “Лозенец” и една бъбречна в Александровска болница на 26 февруари. Черен дроб е присаден на две деца – на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.

Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ “Св. Иван Рилски” – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.

Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и за страната. От 2006 година до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция “Медицински надзор” благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството./БНТ