Делта вариантът на Ковид-19 доказано и в Благоевград

Само един пациент с коронавирус се лекува в МБАЛ-Перник, отделенията в Дупница и Кюстендил са празни

Три случая на Делта варианта на Ковид-19 са установени в Благоевград. Младо момиче и възрастно семейство са дали положителни проби от изпратените за изследване общо 5 проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Другите две проби са от британския щам.

Възрастното семейство е било хоспитализирано, а жената е починала. Болестта при момичето е протекла леко. Пробите на тримата са били взети в края на месец юни, а потвърждението от Националния център е получено в петък, коментира пред Радио Благоевград директорът на клиничната лаборатория в МБАЛ д-р Цветанка Иванова. По думите й заради ниския процент на положителни проби за коронавирус в момента и специалните изисквания към взетите проби сега е малко трудно събирането на достатъчен брой тестове, които да бъдат изпратени в София. Следващите проби обаче ще бъдат изпратени в сряда, 21 юли, и след около две седмици резултатите ще бъдат ясни.

Тримата заразени в Благоевград са установени след целогеномно секвениране от ново поколение в Националния център по заразни и паразитни болести. Анализирани са общо 81 клинични проби, взети в периода от 31 май до 30 юни. Пробите са били изпратени от болнични заведения в 18 области в страната. Една от тези области е Благоевград.

„При 79 от пробите се установиха вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, от тях: 57 са Алфа и 22 са Делта. При две проби е установен вариант, който съдържа мутация (E484K) и се причислява към варианти, които се наблюдават. Две от лицата, при които е установен Делта вариантът на Ковид-19, са починали”, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Делта вариантът води до два пъти повече хоспитализации, заяви  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й той се предава 50-60% по-бързо от другите варианти. У нас все още не доминира Делта вариантът, но се очаква да набере скорост, каза проф. Христова пред БНТ. Алфа вариантът е доминиращ, но до месец-месец и половина Делта вариантът ще започне да доминира, подчерта тя. На този етап вирусът се разпространява дифузно, а не клъстерно.

Към момента в болничните заведения в Югозапада ситуацията е изключително спокойна.

Няма нито един пациент с коронавирус, настанен за лечение в Covid отделенията на трите болници на територията на Кюстендилския регион – районната болница в Кюстендил и двете в Дупница. Това се случва за първи път от началото на пандемията, съобщиха от Областния кризисен щаб.

За периода от 12 до 18 юли в област Кюстендил e имало само 3 положителни случая с коронавирус. И трите новозаразени са били от община Дупница.

Само един пациент с коронавирус се лекува в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. В Белодробната болница няма ковид болни. Осем жители на Пернишко са настанени в болнични заведения извън територията на областта.

На Илинден – 20 юли, Перник осъмна без нито един новозаразен с коронавирус. Активните случаи бяха 22 на брой.