Демерджиев: Вчера ни убеждаваха, че границата може да се мине срещу 50 евро, сега – точно обратното

 Разследване на британската телевизия “Скай нюз” и още няколко западни медии твърди, че български гранични полицаи са стреляли и ранили сирийски гражданин, направил опит да премине на територията на страната ни от Турция. Кадрите са заснети на 3 октомври и са били предоставени на нидерландска правозащитна организация от турски адвокат. Пред западните медии 19-годишният сириец Абдула елРустум Мохамед казва, че е бил ранен близо до сърцето и е получил трайни увреждания. В случая става дума за опит на 65 лица да преминат нелегално границата.

От МВР казват, че е имало агресивно поведение от страна на мигрантите, които са хвърляли камъни по колата им. Пострадал е полицай от Гранично управление “Средец”, нанесени са и материални щети.

В официалната позиция се уточнява, че правният режим на държавните граници на Република България се урежда с три вида нормативни актове – европейски, международни и вътрешни. Главна дирекция “Гранична полиция” стриктно спазва всички тях. ГДГП активно сътрудничи на Върховния комисарят за бежанците към ООН и Българския хелзинкски комитет на базата на подписания тристранен Меморандум за сътрудничество. От момента на встъпване в длъжност на служебния кабинет няма сигнали за сериозни инциденти, свързани с българската граница от страна на турската държава и Фронтекс.

В позиция, изпратена от Министерството на вътрешните работи до “Скай нюз”, се посочва, че наши гранични полицаи са били на пост във въпросната вечер, но не са произвели изстрели. Според МВР от видеото не става ясно от коя посока е изстрела. „Не е вярно, че български граничари са стреляли по бежанци.“, това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Такава агресия, която води до осакатяване на служители, до разрушаване на местата, където те трябва да изпълняват задълженията си, ще бъде посрещната с необходимите ответни мерки, подчерта Демерджиев. „Ако до вчера ни убеждаваха, че нашата граница може да бъде премината срещу 50 евро, сега пък ни убеждават точно обратното – че девет пъти възпираме някого да премине и понякога използваме сила. Понякога можем и да използваме, но не и в този случай“, коментира министърът. По думите му става въпрос за случай от началото на октомври. „Искам да обърна внимание, че нашите гранични полицаи, включително и в този случай, са подложени на изключителна агресия“, каза още Демерджиев. Той показа пред журналисти снимки на ранен служител и помещение с изпочупено стъкла. И увери, че на граничните полицаи са дадени необходимите инструкции за действие. В конфликтна ситуация, при която е застрашен животът им, служителите няма как да стоят безучастно. България пази границата на целия Европейски съюз, защото голяма част от опитващите се да влязат на наша територия се опитват да стигнат до страни от Западна и Централна Европа. Българските сили за сигурност, с помощта на Фронтекс, всеки ден са на първа линия, за да защитят всички европейски граждани. Последните проверки на Европейската комисия у нас показват, че страната ни стриктно спазва Шенгенското законодателство. Това е посочено в два последователни доклада, допълват от МВР. Според МВР тази агресия не е изолиран случай.

 

 

ТЕКСТ НА СНИМКА

Снимките, показани от министър Иван Демерджиев