Демонстранти блокираха посланик Митрофанова в Руската църква

Заради протеста руската посланичка Елеонора Митрофанова и митрополит Антоний бяха изведени от храма през заден вход, съобщи БНТ. Украински граждани и хора, свързани с подпомагането на украинските бежанци у нас, протестират пред руската църква “Св. Николай Чудотворец” в София. Причина за демонстрацията бе посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който е и “външен министър” на Руската православна църква. Митрополит Антоний отслужи литургия за празника заедно с ловчанския митрополит Гавриил, съобщава БНТ.

На службата присъстваха и посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, лидерът на АБВ Румен Петков и други, съобщава БНР. Пред Руската църква протестиращите скандираха “Убийци” и “Тук не е Москва”.

Заради протеста руската посланичка Елеонора Митрофанова и митрополит Антоний бяха изведени от храма през заден вход.

Митрополит Гавриил каза, че Антоний е тук за 70-ата годишнина на руското подворие и днешния празник. Той допълни, че във всяка молитва Българската православна църква се моли за Украйна

„Протестираме, защото това е върховна наглост по време на война от тези, които окупират, тук, на територията на Европейския съюз и на страна от НАТО, да служат служба за победа на Русия, това е просто нонсенс, затова протестираме”, каза пред БГНЕС Георги Иванов.

Украинката Ирина, която е от Херсон, е дошла с малкия си син в България, за да го спаси от бомбардировките. Разказа пред БГНЕС, че протестира против кървавата война на Путин в Украйна, защото нейни близки се намират в окупираните територии. Жената призова руснаците да си отиват в Русия, защото нямат място в България. Тя е категорична, че трябва да има мир и свобода, а не убийства и тероризъм.