Депутатите обсъждат еднократната помощ за раждане на първо дете

250 лева да бъде еднократната помощ за раждане на първо дете. Това обсъждат депутатите по време на дебатите по държавния бюджет за 2019 година. За второ дете еднократната помощ ще е 600 лева. Виолета Желева от БСП настоя за драстично увеличаване на помощта за раждането на второ дете, защото това ще е стимул за младите семейства:

“Еднократната помощ за новородено да бъде в размер на 6400 лева. Това да бъде за второ и за трето дете, но на родители, които са работещи, осигурени 24 месеца преди и в момента на раждането”.

Бившият вицепремиер и настоящ депутат от “Обединени патриоти” Валери Симеонов обърна внимание, че с осигуряването на повече средства за родителите няма да се реши демографският проблем в държавата:

“С тези предложения всъщност насаждат в обществото едно погрешно становище, една погрешна позиция, че чрез материално стимулиране ние можем да оправим демографията. Това е абсолютно невярно”.

След близо двучасови дебати народните представители одобриха субсидиите за общините. В текстовете не бе прието нито едно предложение на опозицията, въпреки че повечето депутати бяха направили предложения за допълнителни средства за проекти в регионите, от които са избрани.

Весела Лечева от БСП обвини управляващите, че част от ресурса за общините остава в централния бюджет, за да се разпределя субективно от правителството:

“За съжаление през последните години се затвърди практиката изкуствено или умишлено да се занижава приходната част на бюджета и за да може абсолютно непрозрачно пред българските граждани да се харчат техните средства”.

Машинното гласуване ще бъде осигурено със средства, когато се проведат процедури за закупуване на необходимото оборудване. Това обеща председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова при дебатите по бюджета. Пленарната зала отхвърли искането на левицата 50 млн. лева да бъдат заделени специално за машинно гласуване по бюджета на ЦИК:

“50 милиона лева са предвидени. Те се намират като перо в централния бюджет и ще бъдат насочени за плащане тогава, когато имаме условия за плащане”.

Дебатите за финансовото обезпечаване на машинното гласуване обаче се превърнаха в размяна на политически обвинения. Георги Свиленски от БСП заяви:

“Господин Цветанов, Вие готов ли сте като председател на предизборния щаб на ГЕРБ да изведете ГЕРБ на избори с машинно гласуване, или можете да правите избори само с бюлетини и само със случая “Арена Армеец” 2015 година”.

Цветан Цветанов от ГЕРБ отвърна:

“Не е забравен случаят “Костинброд”. Единственото, което мога да кажа на господин Свиленски, е, че това ще бъде първата му загуба, която ще понесе като председател на Предизборния щаб на БСП”.

Данаил Кирилов от ГЕРБ призова дебатът по държавния бюджет да не се измества към Изборния кодекс, чиито промени трябва да бъдат обсъдени в правната комисия:

“Предвидили сме пряко възлагане! Както Манолова възложи печатането на бюлетините на печатницата на БНБ, така сме възложили на “Информационно обслужване” асемблирането на машините, за да няма манипулация с пари”.

Според ДПС машинното гласуване е необходимо, но това не означава, че трябва да се закупуват устройства. Йордан Цонев защити позицията на движението и отправи въпрос към финансовия министър Владислав Горанов:

“Как предпочитате да бъде обезпечена ЦИК с пари за направата на такива машини – като променим сега в бюджета тази цифра или като кажете от Резерва как ще им ги дадете?”.

Правната комисия в парламента се очаква да разгледа предложените промени в Изборния кодекс. ГЕРБ предлага отсрочване на електронното гласуване и ограничаване на машинното. От “Воля” искат промени в представителството на партиите в Централната избирателна комисия.

 

 

 

Източник: bnr.bg