Депутатите приеха промени в Закона за вероизповеданията

Държавата предоставя на БПЦ-Българска патриаршия и регистрираните вероизповедания държавна субсидия на базата на резултатите от самоопределилите се лица към съответното вероизповедание при преброяването на населението по данни на НСИ.

Това реши окончателно парламентът с промени в Закона за вероизповеданията. Завероизповеданията с повече от 1 на сто от самоопределилите се към него парите ща са в размер, определен за всяко вероизповедание, като за едно самоопределило се лице се предвижда не по-малък от 10 лв. За вероизповедание, на което е определена субсидия в по-малък размер от размера, който се полага съгласно определения критерий /не по-малко от 10 лв. на глас/ държавната субсидия не може да бъде по-малка от 15 млн. лв. Този и предходиният текст скараха патриотите, от една страна, и ГЕРБ и ДПС, от друга. Обединените патриоти напуснаха пленарната зала след като техните искания бяха отхвърлени.

НС прие за задграничните епархии или митрополии в диоцеза и юрисдикцията на БПЦ-Българска патриаршия, държавната субсидия да се предоставя в размери, одобрени ежегодно със Закона за държавния бюджет. Духовните училища от системата на предучилищното и училищното образование, както и висшите духовни училища, може да се финансират от регистрираното вероизповедание, по чието искане са открити. Финансирането е за издръжка на дейности по обучение, за стипендии на учениците, за ученици, настанени в общежитие и за поддръжка на материалната база. МОН чрез своя бюджет може да финансира и утвърдени от него образователни програми, коитовероизповеданията да осъществяват извън училищната среда.

Максималните размери на основните месечни заплати, които се изплащат от държавната субсидия на свещенослужителите и служителите на религиозните институции, с изключение на заплатите на лицата в ръководните органи на вероизповеданията, не могат да надвишават средната основна месечна заплата за педагогически специалист /за свещенослужителите/ и средномесечната заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт, за служителите в религиозни институции.

Вероизповеданията могат да организират публична дейност и извън молитвените си домове като в тези случаи не могат да бъдат използвани технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания.

НС записа вероизповеданията да представят ежегодно до края на февруари на Дирекция “Вероизповедания” към Министерския съвет списък на молитвените домове, храмовете и манастирите, предназначени за публични религиозни обреди. Дирекцията създава и поддържа публичен регистър, в който се вписват молитвените домове, храмовете и манастирите.

Не бе прието статут на юридическо лице да може да поиска само религиозна общност, в която участват най-малко 3000 физически лица, изповядващи съответната религия.

Депутатите гласуваха в 7-дневен срок от регистрацията религиозната общност да уведомява Дирекция “Вероизповедания”.

Държавата и общините при възможност ще подпомагат изграждането на гробищни паркове на съответните вероизповедания чрез безвъзмездно предоставяне на поземлени имоти – държавна или общинска собственост, за тази цел.

 

 

 

Източник: novini.bg