Депутати напуснаха демонстративно залата, обидени от реплика на Радев, в основата на протеста Гроздан Караджов, реформаторът поиска импийчмънт

 

13-12-02-gr-karadjovДепутати от ГЕРБ и Реформаторския блок и съпредседателят на ПФ Валери Симеонов напуснаха демонстративно пленарната зала, преди да приключи инаугурационната реч на новоизбрания президент Румен Радев. Обидени били от репликата му “Остава ви една седмица!”. Новият президент я отправи към залата, която се бе разшумяла и не слушаше речта му. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов – един от възмутените, той се подразнил от шума в залата.

Реформаторът Гроздан Караджов се оказа депутатът, който повлече крак за развалянето на дисциплината в пленарната зала по време на речта на новия президент. През цялото време народни представители шумяха, а репликата на Караджов “Поне да си беше прочел речта, вместо да срича” достигнала до ушите на Радев. Той спря за миг да говори, след което произнесе фразата, че от прекалена употреба думите се изхабяват. Избухна невъздържан депутатски смях, което провокира Радев да каже репликата: “Имате още една седмица”.

По-късно Караджов изригна, че президентското слово било слабо и обидно за депутатите – затова напуснал.

Премиерът в оставка Бойко Борисов от своя страна също не одобри репликата на президента Румен Радев към насмешките на депутатите от дясната част на пленарната зала по време на официалната церемония в Народното събрание. “Той е президент на всички българи, а им отговори”, обясни Борисов. Но той допълни, че е притеснен и от реакцията на самите депутати.

Гроздан Караджов коментира след края на церемонията, че “заради заплахата към народните представители трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев”. “Това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията“, коментира Гроздан Караджов. Според него това е първото падане на маските на “новоизлюпения президент“.

Найден Зеленогорски от РБ каза, че не е обиден от репликата. “Надявах се, че един летец има малко по-здрава психика”, коментира той.

“Какво иска да каже – че се е качил на облаците и като син Божий раздава присъди?”, коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Попитан с какво депутатите са предизвикали тази реплика на Радев, лидерът на патриотите уточни: “Нищо не сме казали, просто се засмяхме, то беше смешно, жалко беше. Ние слушахме и щяхме да останем до края на речта, ако не бяхме провокирани”.

“Караджов определи речта на Румен Радев като безсъдържателна и без акценти, които могат да бъдат отграничени. „Същата реч, ако замените в нея думите ЕС и НАТО със Съветски съюз и Варшавски договор, щяха да звучат и преди 20 години“, коментира пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и обърна внимание, че не е трябвало да я срича.