Десетки деца се включиха в „Нощта на прилепите“ в Благоевград

Отлетя и тазгодишната Нощ на прилепите в Благоевград! Интересна, вълнуваща, забавна и вкусна, ето като такава я определиха всички замесени в инициативата.
Над 80 деца и родители се включиха в мероприятията организирани от Дирекция НП”Рила”, Регионален исторически музей-Благоевград и Сдружение “Зелени Балкани”.
Радваме се, че успяхме да представим по най-различни начини удивителните прилепи и тяхната изключително важна роля в природата, заявиха организаторите
В средата на месец октомври за първи път ще бъде отбелязана й Международна нощ на прилепите в гр. Самоков.
Нощта на прилепите се провежда всяка година от 1997 г. насам, в повече от 30 страни на различна дата.

Природозащитни агенции и неправителствени организации в Европа разпространяват информация към широка публика за начина на живот на прилепите, както и за важността им за състоянието на природата и начините за опазването им.
Прилепите играят съществена роля в поддържането на баланс в природата. Те се хранят с насекоми, които може да са опасни за хората и посевите, като някои видове могат да изяждат по 1000 комара на час. Прилепите допринасят за засаждането на растения, разпространявайки семена чрез своите изпражнения. Това е основният фактор за залесяването в тропическите дъждовни гори.
Свързвани с всякакви митове, които ги представят като мрачни и зловещи същества, както и с версии за разпространение на вируси, прилепите всъщност са приятел на човека. Международната нощ на прилепите цели разбулване на тези митове и по-добро запознаване на хората с тези животни.