Десет души в Симитли, сред които и кметът, са поставени под карантина

Десет души, сред които и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, са поставени под карантина, след като стана ясно, че служител от администрацията е болен от Covid-19.

Екип на РЗИ-Благоевград направи PCR тестове на всички контактни със заразения лица.

Преди три дни 50-годишният мъж, който е шофьор на кмета на Симитли, е приет в областната болница в Благоевград с двустранна пневмония. Първоначално е настанен във вътрешното отделение, тъй като първите два теста за коноравирус са били отрицателни. След положителната проба от PCR изследването той е изолиран в инфекциозно отделение.

По информация на негови колеги той се е чувствал зле от доста време, но едва преди три дни е потърсил лекарска помощ. Съпругата му също е служител на Общината.

Днес екипи на РЗИ бяха в община Симитли и изследваха всички контактни лица.

„В Симитли са тествани 29 човека от общината, колеги на болният, положителен за Covid-19, и неговото семейство от 9 лица“, каза д-р Веселка Мончева, завеждащ дирекция „Контрол на заразните болести“.

„Взели сме им тестове за PCR, карантинирали сме семейството и кмета на община Симитли, тъй като той е бил в по-тесни контакти с положителния“, добави тя.

Освен това 15 PCR теста са направени и във вътрешно отделение на областната болница, където заразеният е бил в първите два дни.

Директорът на лечебното заведение, д-р Огнян Митев, опроверга информацията за затваряне на отделението. Резултатите от всички взети проби се очаква да излязат утре.  Към момента въпросът за затваряне на общинската администрация и на град Симитли не стои на дневен ред, категорични са от РЗИ. По непотвърдена официално информация кметът на Симитли и шофьорът му са пътували до Испания в началото на месец март./БНР, снимка: БГнес