Дете на 1 година е в кома след побой в Пловдив, задържаха осиновителката му

Прокуратурата обвини майката и поиска нейното задържане

Дете на 1 година и 9 месеца е настанено в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив в тежко състояние. То е в кома и има опасност за живота му. Основната версия към момента е побой. Случаят е от петък вечерта. 41-годишната осиновителка от квартал “Столипиново” е задържана, потвърдиха от полицията. По случая има образувано и досъдебно производство. Първоначално момиченцето е прието в интензивното отделение в безсъзнание, като майката обяснила, че е паднало от леглото. При прегледа обаче са установени множество тежки травми, които не са от падане. Детето е осиновено преди една година. Открити са синини и следи от ухапвания. “Разговаряно е със съседи, с хората, които са ѝ били препоръчители за осиновяването, абсолютно никой не споделя, че е имало някакви нередности. Всички казват, че детето се е отглеждало много добре. Не сме получавали сигнали, нито в полицията са получавани сигнали за недобра грижа към детето и това шокира не само нас, а и всички съседи, които познават въпросната госпожа”, заяви Надя Танева – директор на Дирекция “Социално подпомагане” – Пловдив пред БНТ. Детето е осиновено от 1 година, наблюдавани са многократно за този период. Всички посещения не показват нещо притеснително, тя сама е отглеждала детето, допълни Танева.
Във вторник стана ясно, че Районната прокуратура в Пловдив е привлякла като обвиняема 41-годишната жена, отглеждала детето. От там уточняват, че вечерта на 23 септември в болница е постъпило момиче на 1 година и 9 месеца, с травми по главата и тялото, синини и следи от ухапвания. Детето е било доведено от неговата майка, която се грижи сама за него.
След извършени прегледи и изследвания, с оглед установените травматични увреждания, лекарите са подали сигнал на тел. 112.
Незабавно е започнало разследване за установяване на фактическата обстановка по случая – разпити на свидетели и др. Заради противоречиви данни са били назначени експертизи за установяване на психичното състояние на майката и на телесните повреди на детето.
Първоначалните доказателства сочат, че травмите по тялото на момиченцето са нанесени от жената.
Предстои да бъде изготвено заключението по назначената съдебномедицинска експертиза, която да установи вида и характера на телесните повреди и най-вече механизма на тяхното причиняване. Назначена е и комплексна съдебна психиатрична и психологична експертиза на майката, чието заключение се очаква да бъде изготвено утре. Жената е задържана за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Районна прокуратура – Пловдив ще иска „задържане под стража“ спрямо нея.