Детският фолклорен състав на Иван Начов от Сапарева баня спечели злато на фестивала „Пиленце пее”

Детската фолклорна група на сцената в София
  • Гайдарят Димитър Захаринов се окичи със сребърен медал

 

Възпитаници на музиканта и преподавател Иван Начов от Сапарева баня се класираха на водещи места на Деветия национален музикален и танцов конкурс „Пиленце пее” в София. Детският фолклорен състав към читалище „От извора 3 – 2013“ завоюва първо място и златен медал, а солистът Димитър Захаринов – второ място и сребърен медал за изпълнение на гайда. Участието на групата, както и на останалите формации е записано и ще бъде показано по Фен фолк тв.

„За първи път участваме в този фестивал и се представихме много добре, въпреки че имахме отсъстващи от групата. Станахме любимци на публиката. Вокалната група изпълни две песни, едната от нашата фолклорна област, а другата – от Пиринска Македония. Оркестърът се представи с две пиеси, а Митко Захаринов имаше солово участие. Заради спечелената първа награда участвахме в галаконцерта, където представихме „Денево хоро”, посветено на гъдуларя Васил Денев. Това е негово изпълнение с оркестъра на Иво Папазов, представяно е на фестивал във Франция, и ние го разучихме. Стремим се да се представяме с по-сложни неща”, каза Начов, когото в района заслужено наричат Маестрото. По думите му формациите не спират да работят въпреки ограниченията за участия заради пандемията. „Готвим се за студийни записи на нови песни. С оркестъра сме почти готови за запис на две пиеси, стига да намерим спонсори, ще ги реализираме. Едната пиеса е необработен фолклор, а другата – македонска. С вокалната група подготвяме запис на шопски фолклор”, допълни Иван Начов.

Музикантът е категоричен, че учениците му стават все по-добри и изкуството, на което е посветил живота си, изисква силна мотивация и къртовски труд.

„Децата от ден на ден стават все по-добри. От 5 г. работим и виждам, че израстват. Текучеството в групите е малко, независимо от това, че музиката се прави с упорит труд. Музиката е връзката между физическото и духовното състояние на човека, но изисква много усилия. Сложно нещо е. С всяко дете се работи индивидуално, учи се солфеж, елементарна теория на музиката и затова децата трудно се мотивират. Няма много желаещи да станат музиканти, затова успехите, които постигаме, са ни още по-цени”, коментира Начов.

Юлияна КОЛЧАКОВА