Дефибрилация е върнала Ериксен към живота

Лекарят, който се погрижи за датския футболист Кристиан Ериксен, след като получи сърдечен арест на терена, говори пред германските медии за момента, в който върна полузащитника обратно към живота, след като играчът колабира по време на откриващия мач на Дания с Финландия на Евро 2020.

Дефибрилацията, която била приложена на 29-годишния плеймейкър след няколко минути сърдечен масаж, е била решаваща, сподели германецът доктор Йенс Клайнефелд за медийна група „Функе” в интервю.

„Около 30 секунди по-късно играчът отвори очите си и можех да говоря с него. Това беше ключов момент, защото в такива извънредни ситуации във всекидневния живот шансовете за успех са далеч по-малки“. Клайнефелд заяви, че погледнал полузащитника на „Интер” и го попитал „Е, с нас ли си отново?“.  Датчанинът отговорил: „Да, с вас съм“ и „По дяволите, само на 29 години съм“.
“Тогава разбрах, че мозъкът му не е увреден и той е отново сред живите“, допълни лекарят.

Ериксен бил контактен и в пълно съзнание на стадиона, каза още Клайнефелд, но отнело време да бъде екипиран, за да бъде придвижен безопасно до болницата. Лечението с електрошок обикновено има висок рейтинг при здрави професионални спортисти в сравнение с нормалните пациенти със здравословни проблеми. „Бях 99% сигурен на стадиона, че той ще пристигне в болницата и ще остане в стабилно състояние“, завърши д-р Клайнефелд.

„След като Кристиан премина различни изследвания на сърцето, бе решено, че трябва да му бъде поставен дефибрилатор. Това устройство е необходимо след сърдечен удар поради смущения на пулса“, се казва в изявление на Датската футболна федерация.