Дефицит на дървата за огрев и пелетите в Дупница, цените скачат постоянно

  • Доставки няма, чака се по списък

  • Кубик дърва стигна 180 лв., пелетите са 900, а донбаските въглища – 1 000 лв. за тон

Дървата за огрев и пелетите са дефицитни, а цените им непрекъснато растат, казаха търговци от Дупница. Въглищата също са много скъпи, а търсене има.
„Дърва няма в момента. Много е трудно да се доставят. Тази есен все още не сме докарвали, защото просто няма. Доставчиците обещават и нищо. Доколкото знам и при колегите няма. Чакам да получа, но дали ще пристигнат въобще, не знам. Ако заредим, цената ще е нагоре”, обясни управителката на „Топливо” Румяна Шангалова.
Стана ясно още, че в склада на „Топливо” пелети има, но бързо се изчерпват. А стават и все по-скъпи, като се очаква и ново увеличение – поредно.
„Пелети има, но много бързо ги изкупуват. Както и много трудно се доставят. Чакам поне 2-3 седмици между отделните доставки. Те също се доставят много трудно, а са търсени. Хората се записват и се чака. Струват около 900 лева тонът, но всеки път са с различна цена. Очаквам новите да са около 1 000 лева за тон”, допълни управителката на най- голямата фирма за доставка на строителни материали, отоплителни материали и горива.
На прага на зимата в „Топливо” има търсене и на въглища. Има донбаски, по 1 000 лева за тон. Само за няколко месеца цената им е скочила с близо 300 лева.
„Имаме донбаски въглища, но са много скъпи – 25 лева за чувал, 1 000 лева/тон. Пролетта бяха по 15, 80 – 16 лева чувалчето, 700 лева/тон. Хората ги търсят, но се стряскат от цената, както и от останалите цени. Като чуят колко струват, се чудят дали да вземат. Предполагам, че както в предишни години, като застудее, ще започнат да купуват, но по 2-3 чувалчета”, посочи Румяна Шангалова.
Картината е подобна и в една от големите фирми в района на „Самоковско шосе” , която продава дърва за огрев и пелети в района на Горна махала.
„В момента нямам дърва, но чакам зареждане. Надявам се да останат на старата цена – 180 лева за кубик, нарязани и нацепени. Пелети също нямам и също чакам зареждане. Цената не мога да кажа каква ще е. Цените се сменят постоянно”, каза Мариана Каримова – собственик на склада.

Юлияна КОЛЧАКОВА