Децата на Кюстендил с “Посланията на есенния лист” за безопасност на пътя

Пътни полицаи, школата на Обединен детски комплекс – Кюстендил,  деца и родители  призоваха с флашмоб в Кюстендил – водачи и пешеходци да спазваме правилата за движение , раздадоха над 300 листовки, изработени от учениците

С посланието – Пешеходци и водачи за толерантност на пътя  и   флашмоб  в централната градска част на пешеходната пътека бе представена кампанията. Преди това пътните полицаи от ОДМВР – Кюстендил, и участниците поговориха за правилата за движение,  проведоха блиц анкета за пътната безопасност.

Младежите раздаваха и листовки с „Посланията на есенния лист“. Кампанията се провежда  за поредна година по  инициатива на Националния дворец на децата преди  есенно- зимния сезон.

„Искаме да апелираме към безопасното шофиране, с презумпцията,  че идват лоши метеорологични условия и трябва повече внимание.  Пешеходците също трябва да са внимателни и да не говорят по телефона докато пресичат пътното платно.

Гумите трябва да са вече зимни, виждал съм как се удрят коли, защото не са си сменили гумите. Трябва да се проверят  и чистачките, и да се прегледат спирачките и светлините на автомобила, посъветваха полицаите.

Учителите ни, както и преподавателите от ОДК, често ни говорят за правилата за движение. Правим и тестове”, споделиха децата и младежите от Театралната школа към ОДК- Кюстендил, с ръководител Ани Кръстева, които безрезервно подкрепят кампанията за безопасност на движението..

Раздаваме листовки с кратки послания и закрепен на тях есенен лист, като символ за безопасно шофиране през есенно- зимния сезон и с пожелание за здраве и късмет”, допълни Ани Кръстева.

Служителите от сектор „Пътна полиция „ към ОД на МВР-Кюстендил, предупредиха: „Сезонът е специфичен, по-рано се стъмва. Водачите да карат с по-ниска скорост, да увеличат дистанцията и да бъдат по-внимателни към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и децата.

Към пешеходците, малко по-светли дрехи, светлоотразители по раницата или дрехите на децата. Законът казва, че пешеходецът преди да стъпи на пешеходната пътека, трябва да се огледа и ако не идва ППС да пресече, ако идва трябва да го пропусне. Предимството на пешеходеца е, когато е вече стъпил на пешеходната пътека”.