Магически букви! Деца „изографисаха“ глаголицата с капачки в Кюстендил

Снимка: Владислав Чанев

В деня на Светите братя ученици от Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ изписаха с капачки глаголицата на площад “Велбъжд” в Кюстендил.

Инсталацията е по инициатива на техния учител по изобразително изкуство и художник Евгени Серафимов и е реализирана с помощта на програмата „Пиксел арт“. Капачките, използвани за инсталацията, са събирани в продължение на 5 години, сортирани са по цветове и са разпределени по класовете на техните отговорници. В четвъртък 900-те ученици успяха да я подредят само за час.

С инсталацията Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил отбелязва и своята 203-а годишнина.

„Днес правим нещо грандиозно – пърформънс на глаголическите букви, на най-старата българска азбука, озарена и от Господ, наричана още магическите букви. Като наследници на двамата първоапостоли Св. св. Кирил и Методий решихме подобаващо да им отдадем почит! Искам да изкажа огромната си благодарност на колектива на учителите, учениците и не на последно място на родителите, които се включиха в събирането на огромното количество капачки!“ отбеляза Мариана Панчева – директорът на училището.
По думите й училището стъпва здраво върху 200-годишната основа, следвайки традицията, продължавайки напред с поредицата от успехи на учениците.

“Ние сме най-старото училище в Югозападна България. А 203 години е една солидна възраст и традиция, която ни задължава да мислим напред. Направихме един от най-древните символи с най-съвременния материал – капачките, които събираме. Много съм доволен и искам да поздравя всичките си колеги, защото зад тази красота стои невероятна логистика. Ние, учителите, можем всичко!”, подчерта още Евгени Серафимов.

Евгени Серафимов не скри радостта си от осъществения проект

В инициативата участват 30 класа ученици, които изработват 30-те букви, като всеки клас прави по една буква от общата азбука.

По този начин глаголицата, създадена от Константин-Кирил Философ, бе „изографисана“ по един наистина нетрадиционен и невиждан в България начин.

Всички 200 чувала капачки, с които е направена инсталацията, ще бъдат в последствие дарени на кампанията “Капачки за бъдеще”.