Деца от Благоевград остават извън забавачките, родители не искат да ги пращат по селата

Дебат за цените на такситата предстои на ОбС заседанието на 24 юни

Проблем с приема на деца в детските градини се очертава в Благоевград. Това стана ясно на пресконференция на ОбС председателя Радослав Тасков, на която представи предварителния дневен ред на редовното заседание на Общинския съвет на 24 юни.
Тасков, информира, че, както всяка година, така и тази, се налага общинските съветници да приемат предложение за относно сформиране на първа възрастова група и завишаване броя на децата във втора, трета и четвърта възрастова група в общинските детски градини на територията на Община Благоевград за учебната 2022/2023 г., с по-голям брой деца от определения максимален брой в Приложение № 7 към чл. 53 от Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.
„Нормативът е 25 деца в група, но тази година децата са в повече, като абсолютно във всяка детска градина на територията на Общината има неприети деца, като се оказва, че отговарят на териториалния принцип.
От справката, която ми е предоставена става ясно, че свободни места има единствено в Детска градина № 2 в кв. “Еленово” и във филиалите на детските градини по селата Рилци, Зелен Дол, Покровник и други“, съобщи Тасков.
Той информира, че след проведена среща с с родителите, е станало ясно, че им се предлага да запишат децата си във филиалите по селата, но те категорично отказват, предвид на това, че отговарят на критериите, от друга – извозването на децата до тези детски градини ще коства сериозен финансов ресурс на родителите. Тасков допълни, че в детската ясла е абсолютно невъзможно да се приемат деца за детска градина, но благодарение на бързата реакция на директорката Мария Котева, на 5 СУ „Георги Измирлиев“, стана ясно, че евентуално може да бъде направен прием на една група от есента.
От думите ѝ е станало ясно, че в помещението, в което е настанена предучилищната група има проблем с отводняването и има опасност и това помещение да не може да се използва.
„Смятам, че община Благоевград трябва да предприеме адекватни и незабавни мерки за разрешаване на проблема с настаняването на децата в детските градини“, категоричен е председателят на Общински съвет Благоевград.
По този повод той ще изпрати писмо до кмета на Общината, в което ще предложи се да инвестира в помещения в 5 СУ.
„Разбира се, това е свързано с разходи и трябва да се действа много бързо, тоест през месеците юли и август да се извършат ремонтните дейности.“, каза още Радослав Тасков.
Председателят на местния парламент коментира още, че очаква да възникнат дебати и по точката, която касае Предложение № 60-00-185/03.06.2022 г., относно определяне на минимални и максимални цена на километър пробег за извършване на таксиметрови превози на територията на Община Благоевград.
„Управителят на една от таксиметровите фирми иска увеличение с 20 ст. , но от друга страна две фирми не желаят да променят цените, а предложението на кмета е между двете.
Комисията по икономика, инвестиционно насърчаване и планиране към Общински съвет, на свое заседание излезе със становище за завишаване на максималната цена с 10ст. на км. пробег.
Местният парламент трябва да намери баланс от една страна хората, които се занимават с тази дейност да са доволни, а от друга да гледаме и интересите на клиента, но и да не пада качеството на услугата“, уточни председателят Радослав Тасков.
Той е категоричен, че Общински съвет не трябва да се превръща в регулатор, но такъв е законът- трябва да се одобряват ежегодно тези цени.
Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент.
Заседанието на местния парламент ще продължи с разглеждане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Община Благоевград през 2022 г. , като сумата която е предвидена възлиза на 30 хил.лв.
В деловодството на Общински съвет е постъпило и едно предложение за извънредна точка за петъчното заседание. Във връзка с изтичането на срока на договора за управлението на „Биострой“ ЕООД с инж. Васил Бачев, се предлага на ОбС да вземе решение за удължаване срока до избор на нов управител, след провеждане на конкурс.
На редовното заседание съветниците ще дискутират предложение за присъждане на звание „Почетен Гражданин“ на Благоевград на Кирил Войнов Михайлов и Спас Лазаров Бащенски.