Деца от енорията при храма “Св. Йоан Рилски” в Пиперков чифлик украсиха рождественска елха

  • Кукерската група се допитва до хората да прекъснат ли традицията, или да обикалят селото за Сурва

 

Дни преди Рождество Христово деца от енорията при храма “Св. Йоан Рилски” в кюстендилското село Пиперков чифлик участваха в скромен, но весел празник, организиран от новоизбраното църковно настоятелство. Това съобщиха от Кюстендилска духовна околия. Момичетата и момчетата се включиха активно в украсяването на рождественска елха. За чудесно свършената работа от църковното настоятелство бяха осигурили лакомства и плодове, с които да се почерпят.

Село Пиперков чифлик е известно и с кукерската си група, която обикаля всеки дом на Сурва. Участниците се преобразяват в най-различни персонажи – поп, лекар, полицай, мечка, и изключително много радват хората. Сурва наближава, но ситуацията с Ковид пандемията възпрепятства взимане на категорично решение – дали ще има ритуал на 1 януари 2021 г. За тази цел от групата пуснаха писмо, с което се допитват до населението. „Колебаем се дали да пропуснем празника и обикалянето на селото да не се състои тази година. Или да не прекъснем традицията и да намерим оптимално най-безопасния начин Сурва да се случи.

Затова очакваме вашите съвети, мнения и предложения”, пише в писмото им. Към момента 34-ма души са гласували традицията да не се прекъсва и да има Сурва, а 13 са категорични, че по- добре е тази година да няма Сурва.