Деца от Северна Македония посетиха Рилския манастир

Гостите се включиха с песнопения в литургията, отслужена от епископ Евлогий

Около 30 деца от Република Северна Македония посетиха през почивните дни Рилския манастир. Младежите изучават източно църковно пение в школата по църковно пение в Кичево, под духовната грижа и ръководство на монахините от манастира край града „Света Богородица – Пречиста“ или „Кичевска“.
Посещението бе организирано с цел поклонение пред св. Иван Рилски Чудотворец и в светата Рилска обител, разказаха участници в групата. Много от тях са за първи път в България.
Децата разгледаха музея на Рилския манастир и участваха във вечерната служба в събота. Гостите от Република Северна Македония се включиха с песнопения в светата божествена литургия, отслужена от Адрианополския епископ Евлогий и духовници от манастира, в зимния параклис на светата обител.
Водачът на групата – Димитър от Битоля, разказа, че хорът е за първи път тук благодарение на игумена на Бигорския манастир, който е и инициатор за основаването на православния детски хор.
“Беше чест и удоволствие да участвам в тази литургия. На това място наистина се чувства духът на св. Иван Рилски”, сподели Йована от Скопие. Децата изразиха към игумена на Рилския манастир благодарността си за гостоприемството.
Игуменът на Бигорския манастир – епископ Партений, е известен с уважението си към всички хора, без разлика на тяхната верска, етническа и национална принадлежност; той превръща Бигорския манастир в истински център на духовен живот, известен и извън страната, разказа водачът на групата Димитър. По думите му Бигорският манастир е прочут със своята хуманитарна дейност, с оказване на материална и духовна подкрепа на всички нуждаещи се.
Особено значима е мисията на игумена на манастира за лекуването и повторната социализация на млади хора, засегнати от различни зависимости, отбелязаха гостите.
“Подобни поклоннически пътувания са полезни и за двата народа”, каза игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий. Той посочи, че често групи от Бигорския манастир са идвали в Рилския, за да се поклонят на неговия основател и покровител – св. Иван Рилски Чудотворец. “Това е едно естествено посещение на православни християни. Смятам, че за тях беше голямо преживяване, а за нас – духовна радост”, каза епископ Евлогий.
След това младежите посетиха и Софийска света митрополия.
В салона на Софийска света митрополия гостите бяха посрещнати от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.
Епископ Поликарп приветства гостите от Македония и ги поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Те от своя страна поздравиха епископа с многолетствие и изпяха духовна песен, свързана с Рождество Христово.
Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп благослови младежите и ги помоли да поднесат уважение и почит на техния духовен отец епископ Партений, както и на всички монаси и монахини от Бигорския манастир и женските метоси към обителта.
Гостите бяха почерпени със сладко, а всеки получи торбичка с подарък, благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.