Джаз музиканти от Канада изпълниха ръченица и български хора на концерт в Кюстендил  

В новия парк на Кюстендил, пред читалище „Братство“, трима млади канадски музиканти, или група “Куци мерки”, направиха първия си концерт в България, който премина при голям интерес. Заедно с тромбониста Етиен Лебел, на сцената бяха и Матю Ланглоа, саксофон, и Джеф Мозли, китара. Тяхното силно притеснение от факта, че барабанистът им не може да дойде в България, бе компенсирано с участието на Светлин Облачки от Кюстендил, който се присъедини и подкрепи музикантите с изпълненията си на тъпан.

Тези изключителни джаз изпълнители, прелетели над океана, за да дойдат в Кюстендил, представиха пред многобройната публика пищна програма, която, назована по имена, звучеше повече от българска: Ширто, Дайчово, Бучимиш, Бачковско хоро, Малешевско хоро, Граовско и Кюстендилска ръченица!

Интересното звучене на българския фолклор накара десетките гости на концерта да се хванат на хорото. С много настроение и колорит, танцова формация „Партньори“ изпълни пространството в парка.

Музикантите от Канада продължават своето турне в България, като им предстоят срещи с Тракия и Странджа планина.

Историята на канадската група е доста любопитна. Главен герой в нея е Етиен Лебел от Монреал, Канада. През 2014 година той е за първи път в България и е пленен от неравноделни балкански ритми. Влюбва се от пръв поглед в българския фолклор и е завладян напълно и когато се завръща в Канада, той основава група от музиканти, за която избира колоритното име „Куци мерки“, което е повлияно именно от неравноделните мерки в музиката. Тази любов бележи професионалния път не само на Етиен, но и всички 6 членове на групата.